Hivatalos: Igen, mégis lesz nyitott menekülttábor Kiskunhalason!

Még június 9-én kerestük meg a hatóságot (BÁH) azzal a kérdéssel, hogy valóban tervezik-e a volt Szegedi úti laktanya területén működő menekülttábor nyitottá tételét. Akkor a következő választ kaptuk: – A Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti objektumának nyitott intézménnyé tétele nincs napirenden. (Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Sajtó). Azóta nagyot változott a világ: napirendre került az ügy.

Újból kérdeztünk

A mai napon újból feltettük a kérdést, mivel már a városban szinte mindenki tudja, csak éppen elfelejtették a kiskunhalasiakat hivatalosan tájékoztatni, mire számíthatnak péntektől:

– Több, egymástól független forrásból úgy értesültünk, hogy a Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Szegedi úti objektuma – vagy annak egy része – július 1-től nyitott táborként fog működni. Kérdésünk az, hogy igaz-e az információ, valójában mikortól nyílhat meg, és milyen feltételekkel, és naponta milyen időszakra hagyhatják el a menekültek az objektumot? (Halasinfo)

Itt a hivatalos válasz a Belügyminisztériumtól

2016. július 1-jén megkezdi működését egy 200 férőhelyes ideiglenes befogadó állomás a kiskunhalasi volt laktanya területén, a menekültügyi őrzött befogadó központtól elválasztva. Erre azért van szükség, mert a migrációs nyomás továbbra is jelentős, Európába idén már 230 ezer bevándorló érkezett, Magyarországon 22 ezer fölé emelkedett a beadott menedékkérelmek száma, ebből 5.101 menedékjog iránti kérelmet a tranzitzónákban nyújtottak be, közülük 4.630 fő került átszállításra valamely befogadó intézménybe, tekintettel arra, hogy sérülékeny csoporthoz tartoztak (pl.: kisgyermekes családok, idős, beteg emberek) és esetükben a határon lefolytatott eljárás nem alkalmazható. Közismert: a menedékkérők döntő többsége a menekültügyi eljárás alatt ismeretlen helyre távozik. Ugyanakkor rá kell mutatnunk, hogy az illegális határátlépés vagy egyéb büntető illetve szabálysértési eljárás alatt álló menedékkérők egy része menekültügyi őrzött befogadó központban kerül elhelyezésre, főként azok a kérelmezők, akik korábban már visszaéltek a menekültügyi intézménnyel vagy esetükben szigorúbb ellenőrzés szükséges.
Minden nyitott befogadó intézményre ugyan azok a szabályok vonatkoznak: a menedékkérők napközben a házirendben foglaltak szerint elhagyhatják az intézményt.
Kiskunhalason a rendőrség – ahogy eddig, ezután is – fenntartja a közrendet és a közbiztonságot. (Belügyminisztérium)

Ez nem tartozik ránk

Tehát a pletykák igazak, valóban lesz nyitott tábor Kiskunhalason. Csak ez nem tartozik ránk. Nagy kérdés, hogy ki tudott már eddig is erről a tervről, és miért hallgat/hallgatott még mindig. Elég beszédes volt a múlheti testületi ülésen sebtében megszavaztatott előterjesztés, amely szerint a városvezetés kéri a kormánytól a halasi táborok bezárását. Ők már tudták, hogy mi a szándék? (A kérdés költői -szerk.) De mindez miért nem tartozik a halasiakra? Miért hallgatnak a politikusaink, és ha kérdezünk, miért nem mondanak semmit?

Persze felvetődik további kérdés is: az utóbbi hetekben pontosan azért lázadoztak a migránsok, hogy legyen szabad kijárásuk. Péntektől egy részüknek ez megadatik, teljesült a kívánságuk. De mit fog szólni ehhez a bennmaradó többség?

Biztonságban vagyunk (?)

Rohamtempóban kiépült Halason a kamerarendszer – az időzítés szintén beszédes – és az ígéret szerint “Kiskunhalason a rendőrség – ahogy eddig, ezután is – fenntartja a közrendet és a közbiztonságot”. Valószínű, hogy Bicske és a többi nyitott tábort üzemeltető város is ezt az ígéretet kapta, de mint a hírekből mindenki nagyon jól értesült, azért vannak problémák. A közelmúltban egy trafikban maszturbált egy migráns, pár napja pedig Budapesten egy 19 éves lányt rabolt ki egy pakisztáni férfi, hogy csak két kormányközeli forrást idézzünk.

Az aggodalom úgy gondoljuk jogos, ennek a döntésnek Kiskunhalason senki nem fog örülni, és “tapsikolni egy ilyen lehetőség láttán“. Legalábbis reméljük.

halasinfo.hu

További friss hírek