Hogyan maradjunk biztonságban, amikor online játszunk?

Az internetes játékok hihetetlenül népszerűvé váltak az elmúlt években. Sok játékos számára ez biztosít lehetőséget, hogy a barátaikkal érintkezzenek. Mások a tisztán online élményhez való hozzáférés egyszerűségét élvezik.

Annak ellenére, hogy a játékosok imádják ezeket a játékokat, sokan nincsenek tisztában a kockázatokkal. Deli Péter online biztonsági szakértő – profilját itt tekintheti meg -, a biztonságos játék-koncepció mellett teszi le a voksát. Elmondása szerint, már alig néhány extra óvintézkedés betartása megóvhat minket, akár MMORPG-t játszunk, akár gyümölcsös játékok ingyen pörgetünk.

Néha még egy olyan egyszerű dolog is, mint a tudatosság, megvédhet minket játék közben. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet arról, hogyan maradhatunk biztonságban online szórakozás közben.

Ne használja és ne ossza meg személyes adatait

Az online játékok során felhasználóneveket és jelszavakat kell generálnunk a regisztráció során. Kerülje személyes adatai, például valódi neve, tartózkodási helye vagy életkora használatát. A társadalmi manipulátorok, más néven “humán hackerek”, felhasználhatják ezeket az információkat Ön vagy mások manipulálására.

Amikor online kaszinókhoz csatlakozik, a folyamatok kissé eltérnek ettől. Itt a valódi adataival és személyi okmányaival kell regisztrálnia. Ez azonban a biztonságos online szerencsejátékról szóló törvények részét képezi, és célja épp a csalások megelőzése.

Ez tehát azon kevés esetek egyike, amikor elfogadható ilyen bizalmas információk átadása. Ennek ellenére győződjön meg arról, hogy jó nevű kaszinóhoz csatlakozik, mielőtt elküldi okmányait.

Óvakodjon a Doxxing-tól és a Swatting-től

Az online játékok hackereknek, szociális manipulátoroknak, sőt unatkozó tizenéveseknek is teret adnak arra, hogy könnyedén manipuláljanak és fenyegessenek másokat.

A Doxxing az a gyakorlat, amikor személyes adatait akarata ellenére megfejtik és közzéteszik. Ezt sajnos manapság már mindenki használja, a professzionális hackerektől kezdve a bosszúálló kiskorú számítógépes zaklatókig.

Az online támadások közül a legrosszabb a swatting. Amint az egyén megszerzi az Ön címét, felhívja a helyi rendőrséget azzal, hogy az Ön lakóhelyén veszélyes esemény zajlik. Néha még a számát is meghackelik, még hihetőbbé téve a helyzetet.

Sajnos, mivel a swatter-ek nagy kockázatú ál-eseményeket jelentenek, például túszejtést vagy gyilkosságot, végződött már swatting halálesettel is.

Számítógépes zaklatások és a játékosok blokkolása

Bár a számítógépes zaklatás nem tűnik olyan súlyosnak, mint a doxxing vagy a swatting, mégis veszélyt jelent az online játékosokra. Különösen veszélyeztetettek a fiatalabb játékosok és a gyermekek.

Ezek a játékok kiváló lehetőséget nyújtanak a játékosok számára a társasági életre, de az interakciók gyorsan keserűvé válhatnak, ha egy internetes zaklató belép a beszélgetésbe. Ezek a játékosok trágár vagy kifejezetten olyan nyelvezetet használnak, hogy másokat kényelmetlen helyzetbe hozzanak.

Sajnos sok kiskorú játékos nem tudja, hogyan kell kezelni ezt a fajta viselkedést, és nem blokkolja ezeket a zaklatásokat mindaddig, amíg már túl késő. Egyesek azonban újabb és újabb fiókokat hoznak létre az áldozataik folyamatos üldözésére és zaklatására. Ennek eredményeként a blokkolás hatástalan lehet.

Ne féljen letiltani egy játékost, ha zaklatás jeleit véli felfedezni, vagy kényelmetlenül érzi magát. Ha ez nem működik, jelentse a felhasználót. Az online játékokban ez a funkció széles körben elérhető, ezért ne habozzon használni.

Válasszon elővigyázatosan Mod-okat és Cheat-eket

A játékokat úgy tervezték, hogy kihívásokban gazdagok legyenek, de a játékosok mindig megtalálják a módját, hogy könnyebben teljesíthetővé tegyék őket. Például az aimbot-ok a cheat mod elterjedt típusai, míg egyes játékosok mesterséges késleltető kapcsolókat használnak, hogy tisztességtelen előnyhöz jussanak.

Előfordulhat, hogy azon kapja magát, hogy épp megpróbál letölteni néhány ilyen modot vagy cheat-et, de a legjobb, ha teljesen elkerüli őket. A hackerek a szoftvert arra használják, hogy rosszindulatú programokat és spyware-eket csempésszenek a rendszerébe, ezzel veszélyeztetve a biztonságát.

Ha nekik nem sikerül megszerezni az adatait, valamelyik közösségi önbíráskodónak még sikerülhet. Néhány játékos annyira idegesíti a csalókat, hogy miattuk hamis modokat kezdtek létrehozni. Ahelyett, hogy előnyt szerezne magának, akadályozva vagy épp blokkolva lesz, megölik a karakterét, vagy akár tönkreteszik vagy törlik a játékfájljait.

Sokkal tanácsosabb megtanulni tisztességesen játszani a játékot, és így önfeledten jól érezni magunkat.

Fektessen be Endpoint Security és Vpn fájlokba

Minden komoly játékos számára ezek a legfontosabb online játékbiztonsági tippek közé tartoznak. Az Endpoint biztonsága különféle eszközeinket védi, és észlelni tudja a lehetséges fenyegetéseket, mielőtt azok teljes erejű támadásokká válnának. A szoftver segítségével optimalizálhatja a tűzfalakat és blokkolhatja az ellenséges hálózatokat.

A VPN újabb biztonsági réteget adhat hozzá a védelemhez. A virtuális magánhálózat elrejti az IP-címét és titkosítja a kapcsolatot, ami szinte lehetetlenné teszi a hackerek számára az Ön tartózkodási helyének vagy személyazonosságának beazonosítását.

Ellenőrizze, hogy be vannak-e kapcsolva az adatvédelmi beállítások

A biztonságos játékra vonatkozó tippjeink közül ez lehet a legegyszerűbb. Számos online játék lehetővé teszi az adatvédelmi beállítások bekapcsolását. Beállíthatja, hogy ki léphet kapcsolatba Önnel, és ki nem, sőt a profilját is elrejtheti mások elől.

Ha nem kényelmes Önnek a baráti körön kívüli kapcsolattartás, vagy egy további biztonsági réteget szeretne hozzáadni a rendszeréhez, ellenőrizze, hogy be vannak-e kapcsolva az adatvédelmi beállításai.

Végső szó

Mindegy, hogy hol vagy mit választ játékául, mindig győződjön meg arról, hogy megteszi a megfelelő lépéseket, hogy biztonságban tudja magát online játék közben.

További friss hírek