Hogyan pazaroljunk kevesebb élelmiszert

Az élelmiszer pazarlása manapság óriási probléma. Sajnos hatalmas mennyiségű étel landol a kukákban. Pedig tudatos és előre megtervezett vásárlással mindez elkerülhető lenne. 

Bevásárláskor az ember sokszor nem gondol bele, hogy a kosárba kerülő élelmiszereket hogyan fogja felhasználni. Vásárláskor gyakran hatnak ránk a reklámok, az aktuális impulzusok, az akciók és a gusztusos csomagolások is, melyek azt eredményezik, hogy sokkal több árut veszünk végül meg, mint amennyire ténylegesen szükségünk van.

Az ilyenkor beszerzett felesleges élelmiszerek pedig sokszor a kukában végzik. Ez pedig nem csak a pénztárcánkat terheli feleslegesen, hanem a környezetünknek is árt.

Egy kis odafigyeléssel véget vethetünk a pazarlásnak; íme néhány jó tanács, ami segítségünkre lehet:

Vásároljunk hetente egyszer

Nem kell minden nap lemenni valamiért a szupermarketbe. Próbáljuk ki, hogy csak hetente egyszer vásárolunk. Vegyünk kevesebb, de többféle friss alapanyagot, így nagyobb az esélye, hogy felhasználjuk őket, mielőtt tönkremennének.

Készítsünk listát

Ha előre megírjuk, mit kell vennünk, mielőtt vásárolni mennénk, elejét vesszük a nem megfontolt, úgynevezett impulzus vásárlásnak. Még egy jó tanács: éhesen soha ne menjünk el bevásárolni, mert sokkal több mindent fogunk megvenni, mint jóllakottan.

Legyünk kreatívak az otthon lévő alapanyagokkal

Ha hiányzik egy hozzávaló a receptből, nem kell azonnal a boltba szaladni. Sok dolgot lehet helyettesíteni az otthon lévő készletekből is. Azt is érdemes megnézni, hogy mi van otthon, majd igyekezzünk azokból főzni.

Hasznosítsunk

Hasznosítsuk azokat a maradékokat, amelyeket korábban kidobtunk. Készítsünk a zöldségek héjából alaplevet vagy a száraz kenyérből morzsát.

A kevésbé friss alapanyaggal is lehet dolgozni

Nem biztos, hogy ki kell dobni valamit, mert  megbarnult. A túlérett,  kicsit puhább gyümölcsöt gyümölcssalátába tehetjük vagy muffinba süthetjük. A zöldségeket levesbe, pörköltbe, rakott fasírba, szószba vagy omlettbe keverve is használhatjuk még.

(femina.hu)

 

 

További friss hírek