Hogyan tisztítsuk légkondicionáló berendezésünket?

A légkondicionáló berendezésekben különféle kórokozók tenyésznek, amelyek légúti fertőzéseket okozhatnak, emellett a készülék könnyen el is tömődhet. Nem mellesleg a koszos készülékek több áramot is fogyasztanak. Évente legalább kétszer érdemes megtisztítani ezeket az eszközöket ahhoz, hogy megfelelően működjenek. Maga a tisztítás mindössze 20-30 percet vesz igénybe.

A poszűrő tisztítása
Először is ki kell kapcsolni és áramtalanítani a légkondit. Nyissuk fel a készülék fedelét, és távolítsuk el a porszűrőt! Enyhébb szennyeződés esetén porszívózzuk ki, komolyabb esetén pedig merítsük ecetes vízbe, majd hagyjuk benne 1-2 órát! Megszárítva helyezzük vissza!

A légkondi belsejének tisztítása
Óvatosan porszívózzuk ki a belsejét, de gőztisztítót is használhatunk (ügyeljünk a száradásra)! Ezután klímatisztító spray használatával alaposan fújjuk be a készüléket (hogy a baktériumok ne maradjanak életben), majd várjunk legalább tíz percet – vagy annyit, amennyit a használati utasítás ír! Eközben vissza lehet tenni a légszűrőket, és lecsukhatjuk a berendezés tetejét.
A klímatisztító vegyszer kiszellőztetéséhez a készüléket újból áram alá helyezzük, majd nyitott ablak mellett öt percig járatjuk. Eleinte kellemetlen szaga lehet.

Természetesen fordulhatunk légkondiszerelőhöz is, amely nagyjából tízezer forintba kerül, ráadásul a szakember észrevehet olyan problémákat is, amelyek nekünk elkerülik a figyelmünket.

Forrás: femina.hu
Fotók: maxapro.hu, legkonditisztitas.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Hogyan tisztítsuk légkondicionáló berendezésünket?

A légkondicionáló berendezésekben különféle kórokozók tenyésznek, amelyek légúti fertőzéseket okozhatnak, emellett a készülék könnyen el is tömődhet. Nem mellesleg a koszos készülékek több áramot is fogyasztanak. Évente legalább ...