Ilyen árakkal indította az évet a kishunhalasi ingatlanpiac

Kép: nwitimes.com

2021 első hónapjában Bács-Kiskun megye ingatlanpiacán igen eltérően alakultak a kínálati árak. Ráadásul a harmadik hullám kezdetével a kormány újabb intézkedéseket és támogatásokat vezetett be, melyek újabb változásokat hozhatnak magukkal. Az ingatlannet.hu statisztikai adatainak felhasználásával most betekintést nyerhetünk arról, hogyan indultak útnak a megye 2021-es ingatlanárai, illetve az ingatlan portál arról is beszámol, hogy mi várható a jövőben.

Jó befektetés lehet egy családi ház Kiskunhalason

Bács-Kiskun megye különböző településein az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter árai között akár 200 ezer Ft/m2-es különbözeti árral is találkozhattak a vásárlók 2021 januárjában.

Az év elején a legmagasabb kínálati árak a családi házak tekintetében Kecskeméten voltak.  Egy ilyen típusú ingatlant átlagosan 400 ezer Ft/m2-ért lehetett megvásárolni. Ennél jóval kedvezőbb áron, átlagosan mintegy 70 ezer Ft/m2-rel kevesebb összegért tudtak házat vásárolni Kiskunfélegyházán. Baján is közel hasonlóan alakultak a kínálati árak. Itt egy családi házat négyzetméterenként átlagosan 220 ezer forintért kínáltak eladásra a vásárolnak.

Kiskőrös és Kiskunhalas ingatlanpiacán az eladásra kínált családi házak átlagárai a 2021-es év kezdetével azonosan alakultak. A házakat ezeken a településeken négyzetméterenként átlagosan 180 ezer forintért lehetett megvásárolni a befektetőknek. A megyében kedvező kínálati árakkal az idei év januári hónapjában, Kalocsán találkozhattunk. Itt egy családi házhoz átlagosan 170 ezer Ft/m2-ért volt lehetőségük hozzájutni a vásárlóknak.

Hatalmas különbségek a téglalakások kínálati áraiban

A téglalakások átlag négyzetméter árai között – csakúgy, mint a családi házakénál – hatalmas árkülönbségek voltak a 2021-es esztendő kezdetén Bács-Kiskun megyében. A vizsgált városok közül a legmagasabb áron Kecskeméten kínáltak téglalakásokat eladásra. Itt közel fél millió forintot kellett négyzetméterenként kifizetnie annak, aki egy ilyen típusú lakást szeretett volna megvásárolni a megyeszékhelyen. Kiskunfélegyházán már jóval barátságosabb, 270 ezer Ft/m2-es lakáspiaci átlagárakkal találkozhattak a befektetők. A legalacsonyabb kínálati árak téglalakások tekintetében is Kiskunhalason voltak, itt „csak” 240 ezer forintot kértek el a tulajdonosok egyetlen négyzetméterért.

Hogyan alakulnak a továbbiakban az ingatlanárak?

Az árak valószínűleg maradnak a most látott szinten, se drasztikus emelkedéssel, se drasztikus csökkenéssel nem számolhatunk. Valószínűleg a harmadik hullám már kevésbé fogja befolyásolni az árakat, szemben a kormányzati intézkedésekkel, melyek hatására drágulás következhet be. Azonban azt is látnunk kell, hogy a korábbi éveket jellemző felfelé ívelő tendencia egy természetes folyamatnak köszönhetően tört meg, mely továbbra sem fogja engedni az áraknak, hogy szárnyaljanak.

Mi fog történni a kereslettel?

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint az új otthonteremtési és lakásfelújítási támogatások lendítettek a keresleten és arra lehet számítani, hogy ez a lendület a nyár végéig nem is fog lankadni. Az állami támogatások miatt a tavalyi év végén mindenki kivárt, ez a kereslet most jelenik meg. Ráadásul az emberek kezdik felvenni a korlátozások adta ritmust, és bár maszkban távolságot tartva, de mennek ingatlanokat nézni. Végezetül a szakértő úgy véli, az átoltottságnak ingatlanpiaci szempontjából csak lélektanilag lesz jelentősége, hiszen a maszkviselés és a higiéniás előírások, már most sem akadályozzák az embereket sem keresésben, sem az értékesítésben.

További friss hírek