Indul a Csetényi park felújítása, de ősszel már a fürdő fejlesztéséről is dönt a kormány

2016 márciusában nyújtotta be a város a gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztésére írt pályázatát, amelyet  2017. július 21-én nyertesként hozott nyilvánosságra a kormányzati kommunikáció. Erről elsőként a Halasinfo számolt be.

Fülöp Róbert polgármester a pályázat három alapvető elemét emelte ki a mai sajtótájékoztatón: – A Csetényi park komplex rekreációs pihenő és élményparkká fejlesztéséről szól a pályázat,  így a fő források erre fognak koncentrálódni, a vonzó városkép kialakítása a másik fő elem, illetve a harmadik a parkolók és közlekedési feltételek javítása. Ez érinteni fogja a kórháznak és a fürdőnek a parkolóhelyeit is. A pályázat szellemisége alapvetően arról szólt, hogy a fürdő melletti kiegészítő attrakciók és rekreáció megvalósítását támogassa, így miután Kiskunhalas is gyógyhellyé vált,  be tudta adni a pályázatát. Bízom benne hogy a pályázat aláírását követően egy pár hónap múlva a közbeszerzési és egyéb eljárások után, el tudjuk indítani a kivitelezést. Ha minden jól halad, akkor jövő nyáron már a megújult Csetényi park fogja várni az ide látogatókat, és amely reményeink szerint több napra itt tudja majd tartani a városban a turistákat.

A gyógyhellyé minősítés a kulcs a fürdő felújításához

Kiskunhalas huszonegyedikként kapta meg a gyógyhely minősítést és ma már harminckét településen mondhatják el, hogy a fürdő környezete az gyógyhellyé válhatott – erről már Bányai Gábor országgyűlési képviselő beszélt. – A gyógyhely pályázatnak a jelentősége abban van, hogy ez a kulcs, hogy a halasi fürdő és gyógyfürdő fejlesztése elindulhasson. A Csetényi park felújítása révén az ideérkező turisták akár több napot is el fognak tölteni Halason, nem csak pihenéssel, fürdőzéssel, hanem sportolással és az elkészülő turisztikai látvány elemek használatával is.  Az ősszel kormányzati döntés fog születni a kiskunhalasi fürdő és gyógyfürdő fejlesztéséről, ennek a forrásaira a tervek készülnek, az előkészületek alapján már van egy olyan költségvetés, amit benyújtottunk a kormány felé, ennek a bírálata és értékelése folyik, és ősszel születik meg a döntés a támogatásról. Ezáltal a  fürdő végre kikerülhet a holtpontból,  és Halas végre elmondhatja, hogy  Európa egyik legjobb gyógyvizének a tulajdonosaként lesz egy korszerű fürdője. De előtte lesz egy szép és látványos zöldövezete is a városnak, amelyben rengeteg turisztikai attrakció, turisztikai elem lesz megépítve – közölte a politikus.  

Turisztikai fejlesztések városszerte

Farkas Dániel alpolgármester a város többi turisztikai fejlesztéséről számolt be. Mint mondta, egy ilyen turisztikai beruházás felveti azt a kérdést hogy a város többi helyszínével mit terveznek. – A Sóstóval kapcsolatban van a városnak egy 200 millió forint értékű nyertes pályázata a felsővárosi belvíz károk enyhítésére, és ezen keresztül a Sóstó víz utánpótlásának a kezelésére és emellett pedig egy 80 millió forint értékű turisztikai pályázatot készülünk a nyár folyamán előadni Jelenleg a tervezés zajlik.  A Szélmalom tekintetében az elmúlt héten sikerült megegyezésre jutni a szomszédos telek tulajdonosával, így a Szélmalom turisztikai pályázatát is ennek következtében be tudjuk adni ennek a várható értéke 100-120 millió forint között várható.A harmadik fontos terület Hirling József Lovaspark. Itt állami támogatásnak köszönhetően az idei évben egy 400 millió forintos beruházás fog elkezdődni. A Csipkeház esetében több kisebb pályázatot adtunk be, a jelenlegi tervek szerint augusztusban egy 80 millió forintos, szintén turisztikai projekt került beadásra. A Berki Galéria felújítása ugye az elmúlt években megtörtént, a főtér rekonstrukciója szintén megvalósult, itt a következő években egy komolyabb játszótér kialakítását tervezzük, illetve az elmaradt  járda szakaszok felújítása sem fog elmaradni. A Torma János Múzeumban zajlik egy 370 millió forintos turisztikai beruházás, ennek átadása az ősz folyamán valósulhat meg, a Városháza tornyára szintén 100 millió forint támogatást nyertünk, itt az építés a jövő év első felében várható. A Bundzsák Dezső városi Sportközpontban is van már megvalósult projekt, ilyen a rekortán pálya, az idei évben elkezdődhet a nagyméretű műfüves pálya építése, és tervezés alatt van egy új birkózó csarnok is. Szintén a turisztikához kapcsolódik a kerékpárutaknak a kérdése. Elkészült a kórháztól a Szilády Gimnáziumig tartó kerékpárút meghosszabbításának a terve, amely a vasútállomásig tart majd, az erre vonatkozó pályázat szintén a nyár folyamán kerül beadásra.  Elindult a többi belterületi  kerékpár út tervezése, elsősorban a Sóstó környéki kerékpárutak, amely még mindenféleképpen a ciklusban javítást igényel. A Kiskunhalas-Kunfehértó-Jánoshalma-Mélykút közötti kerékpárút a tervezés utolsó szakaszában van és most a hetekben elindulhat ennek az engedélyeztetése, és szintén a nyáron kézhez fogjuk kapni az 53-as főút melletti kerékpárútnak a terveit, amely az 53-as és az 55-ös főút kereszteződéséig tartanak, illetve Szabadkát is Tompán keresztül el lehet majd érni kerékpárúton is – közölte a sajtóval Farkas Dániel.

További friss hírek