Ingatlanpiac: mennyire érezhető a járványhelyzet hatása Bács-Kiskun megye nagyobb városaiban?

Kép: nwitimes.com

Az év eleji ingatlanpiaci tetőzések után a májusi hónapban már érezhető volt a koronavírus hatása a hazai ingatlanpiacon. Ténylegesen visszaestek a tranzakciószámok, hiszen aki tehette, az inkább kivárt, azok viszont akik mindenképp a 2020-as év áprilisi-májusi hónapjaiban szerették volna eladni, illetve kiadni az ingatlanjaikat kénytelenek voltak többet engedni az árakból, mint ahogy azt korábban tervezték. A vevők tekintetében viszont szélesebb alkupozícióra lehetett lehetőség.

Bács-Kiskun megyében viszont alig érezhető a mérséklődés

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a családi házak tekintetében csupán minimális csökkenés látható a 2020-as év januárja és májusa között. Ennek oka lehet például az is, hogy az ingatlanpiaci változások legtöbbször a fővárosból indulnak ki, és majd csak később jelennek meg a vidéki területeken.

A legdrágábbak idén is minden bizonnyal a kecskeméti családi házak voltak, januárban az itt eladó házakat átlagosan 361 ezer Ft/m2-es áron kínálták. A májusi hónapra csupán pár ezer forinttal csökkentek az átlagos négyzetméter árak, elérve a 357 ezer forintot.

A kiskunfélegyházi árak már jóval alacsonyabbnak bizonyultak idén a kecskeméti átlagáraktól, hiszen itt januárban átlagosan 226 ezer forintért hirdették házaikat a tulajdonosok. Az árak itt is csökkentek, bár nem számottevő mértékben. Májusban a 219 ezer Ft/m2-es árfekvés volt a jellemző.

A kiskunhalasi és a bajai árak fej-fej mellett haladtak ebben az évben, az év első két hónapjában még a halasi árak voltak az olcsóbbak, majd áprilistól megelőzték a bajai ingatlanpiacon uralkodó átlagárakat. Ezek alapján is látható, hogy a kiskunhalasi árakat nem befolyásolta a koronavírus, hiszen nálunk pár ezer forinttal még emelkedtek is, így elérve a 183 ezer forintos négyzetméter árat. Baján pedig a májusi hónapban az átlagos árfekvés 178 ezer forintra volt tehető.

A téglalakások ára a legtöbb városban még emelkedett is

A Kecskeméten meghirdetett eladó lakásokon kívül, az összes többi vizsgált városban emelkedett a téglalakások ára. A kecskeméti árcsökkenés is nagyon minimális volt, hiszen csupán 3 ezer forinttal mérséklődtek az átlagárak januárról májusra. A megfigyelt települések közül Baján volt a legnagyobb árnövekedés, hiszen ott 256 ezerről 280 ezer forintra emelkedett a téglaépítésű lakások átlagára. Baja után a halasi árak emelkedtek a legnagyobb mértékben, nálunk 230 ezer forintról 259 ezerre változtak az átlagárak. Kiskunfélegyházán ugyan kis mértékben, de emelkedtek az árak a járványhelyzet ideje alatt, 6 ezer forintos növekedéssel, májusban már 280 ezer forintos átlagáron kínálták az eladó téglalakásokat.

Előtérbe kerül a vidék?

Lehet azért sem csökkentek jelentősen a Bács-Kiskun megyei ingatlanárak, mert a járványhelyzet hatására megnőtt az érdeklődés a vidéki ingatlanok iránt? Nem lehet biztosra mondani, azonban fogyasztói szokásokban minden bizonnyal bekövetkezett egy nagyobb változás, amely alapján az emberek inkább a kertes házakat és a ritkábban lakott területeket részesítik előnyben. Ennek alapján egyre többen preferálják a vidéki családi házakat a főváros belvárosi lakásai helyett.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve