„Irodalmi kincseink felfedezése Erdélyországban” – KÉPEK

Október elején a K.R.K. Szilády Áron Gimnázium és Kollégium hetedik évfolyama hat napot tölthetett el osztályfőnökeikkel és kísérő tanáraikkal Erdélyben a Határtalanul! pályázati program keretein belül, ami a nemzeti összetartozás operatív programja.

Az állami támogatás segítségével a diákoknak lehetősége nyílik ellátogatni a szomszédos országok valamelyikének magyar lakta területeire, ezáltal személyes kapcsolatok kialakítására.

Pályázatunk címe „Irodalmi kincseink felfedezése Erdélyországban”, mely sugallja, hogy az utazás vezérfonalát a híres erdélyi magyar írók és költök nevezetes emlékhelyeinek felkeresése adta. A diákok felkészítése az előkészítő órák és múzeumlátogatások által történt meg. Utunk során a gyerekek irodalmi tudásukat egyéni kiseladásaikkal kiegészítve számoltak be többek között Arany János, Ady Endre, Tamási Áron, Áprily Lajos, Sütő András és Petőfi Sándor életéből és műveiből. Ismertették egymással Erdély természeti kincseinek legendáit, ellátogattunk többek között a kolozsvári Szent Mihály Székesegyházba, a torockói Néprajzi Múzeumba, Marosillyén részt vettünk interaktív történelem órán, voltunk barlang-, vár- és városlátogatásokon is, mint például Torda, Korond, Székelyudvarhely, Gyulafehérvár, Déva.

Célunk volt a tudásgyarapítás és közösségi élmény mélyítése mellett hasznos tevékenységek végzése is.  Szemetet szedtünk a Békás-szorosban, adományokat vittünk a Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központba és a Csernakeresztúri általános iskolába.

Az iskolában a két osztály együttesen mutatta be október 6.-i megemlékezését az Aradi vértanúknak emléket állítva. Az ünnepi műsor után a külhoni magyar diákokkal és pedagógusokkal szerveztünk közös játékot.
Utolsó megállóhelyünkön, Aradon, koszorút helyeztünk el a tizenhárom aradi vértanú kivégzésének emlékhelyén. Élményekben és tudásban gazdagodva térhettünk haza Erdélyből.

szilady.net, Bertalan Gábor

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

„Irodalmi kincseink felfedezése Erdélyországban” – KÉPEK

Október elején a K.R.K. Szilády Áron Gimnázium és Kollégium hetedik évfolyama hat napot tölthetett el osztályfőnökeikkel és kísérő tanáraikkal Erdélyben a Határtalanul! pályázati program keretein belül, ami a nemzeti összetartozás ...