Ismét a halasi tűzoltók voltak a legjobbak: 300 lépcsőt kellett leküzdeniük, teljes védőfelszerelésben

Idén is remek teljesítményt nyújtottak a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság indulói a Kecskeméten megrendezett Megyei Lépcsőfutó Bajnokságon.

A 2001. szeptember 11-ei New York-i terrortámadások során 343 tűzoltó vesztette életét. Az évente megrendezett lépcsőfutó bajnoksággal az ő emléküknek adóznak a Bács-Kiskun megyei tűzoltók is. Harminc nevezés érkezett az embert próbáló megmérettetésre, a  Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a kalocsai, a kiskunhalasi, a kiskunfélegyházi, a kecskeméti és a kiskőrösi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából, valamint ballószögi önkéntes tűzoltók indultak neki a lépcsőknek.

Az első helyen Szlama Ferenc tű. őrmester, a másodikon Torma Barnabás tű. őrmester, az ötödiken pedig Ropos Gergő tű. őrmester végzett, a 40 év fölötti kategóriában Kollár Csaba tű. főhadnagy második lett, 

így összességében a halasi lánglovagok teljesítettek legjobban az idei bajnokságon.

A verseny valós körülmények között, egy 15 emeletes kecskeméti épületben zajlott, ahol a közel harminc kilogrammot nyomó teljes védőfelszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben és a hátukon acélpalackos légzőkészülékkel – kell a legfelső szintre, mintegy 300 lépcsőfokon keresztül feljutniuk. A tűzoltók a hivatásuk során sokszor kerülnek olyan kritikus helyzetbe, amikor gyors, felelősségteljes döntéseket kell hozniuk. Ezen felül a napi feladataik ellátásakor olyan összetett, elhúzódó beavatkozásokkal – tűzeset, műszaki mentés – is szembe kell nézniük, ami a fizikai állóképességüket teszi próbára. Az aktív sportolás, a versengés és az egészséges életmód hozzájárul, hogy az ember ilyen helyzetekben is jól tudjon teljesíteni. A versenyben a legjobb időeredmény volt a cél, amely jó fizikai, pszichikai erőnlétet, kitartást, erős szívet és lelkierőt kívánt a résztvevőktől.

Fotók: Kovács Andrea tű. főhadnagy

További friss hírek