Ivókürt és a rejtélyes övek

A közkedvelt, ráadásul a régióban, Szegeden szerkesztett ismeretterjesztő magazin, a „Határtalan régészet” legutóbbi számában két kiskunhalasi vonatkozással is találkozhatunk.

A magazin mindig egy, egy tematika köré gyűjti össze a cikkeket, tanulmányokat. a mostani szám az avarokról szól.  Nagyon sok érdekes, izgalmas információt, gazdag képanyagot talál az, aki beleolvas.

Részlet a kiadványból

Nekünk, halasiaknak most különösen érdekes lehet, hiszen az egyik tanulmány, pont a főszerkesztő, Felföldy Szabolcs által jegyzett „Az avarok borfogyasztásáról” szóló, illusztrációja, amely a volt halasi múzeumigazgató, régész Wicker Erika által Csólyospáloson megtalált, és jelenleg a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban látható „avar kori ivókürt”, mely megtalálásakor nagy szenzáció volt, és a maga nemében mind a mai napig országos, de európai viszonylatban is jelentős lelet.

Egy másik cikkben pedig „Az avar kori megoldott és fordított övek rejtélye” címmel, a halasi-kunfehértói származású Mészáros Boglárka ismerteti meg velünk a korabeli temetkezési szokások érdekességeit. A sírokban elhelyezett dísz- és fegyverövek (elhelyezésük, alkalmazásuk, állapotuk szerint) üzenetet hordoztak, mely üzenetek megfejtése, mai divatos szóval  „dekódolása” nem egyszerű feladat. A régészetnek ezen a téren – is – szorosan együtt kell működnie a határtudományokkal, többek között a néprajzzal is. Izgalmas olvasmány.

A többi tanulmány is bőben tartalmaz környékbeli – például bócsai, petőfiszállási, szeged-fehértói, dorozsmai és más – hivatkozásokat, képanyagot.

És ez így is van rendjén, mert, ahogy a kiadvány sugallja: a régészet határtalan!

Mester Sándor

 

 

 

 

További friss hírek