Jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázat miatt ne használja ezt a kézfertőtlenítőt!

Kép: gladiolus.hu

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással, ezért kézfertőtlenítőként történő alkalmazása járványügyi kockázatokat rejt, így az országos tiszti főorvos visszavonta a glady-SEPT higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum nevű termék forgalomba hozatali engedélyét, és ezeket a forgalomból is kivonják. A kerekegyházi cég hatástalan fertőtlenítőt szállított több közintézménynek is. 

A termékekből óvodákba, bölcsődékbe, háziorvosokhoz, a MÁV-hoz, és vérvételi helyekre is jutott, az azt forgalmazó cég ugyanis számos olyan közbeszerzési eljárást nyert meg, amit tisztítószerek, higiéniai termékek, vegyi áruk beszerzésére írtak ki.

A cégnek Kecskemét melletti Kerekegyházán van a székhelye, onnan szállítottak számos helyre, többek között

  • Kecskemét önkormányzatához, a város intézményeihez – köztük a bölcsődéket, az idősotthonokat, a háziorvosokat, a fogorvosokat, a vérvételi helyeket, az anyatejgyűjtő állomást, a védőnőket irányító szervezethez, illetve óvodákba, múzeumba, színházakba, és a város cégeihez,
  • Fót önkormányzatához és intézményeihez,
  • a MÁV-hoz, a Magyar Közúthoz
  • az állami/önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalathoz (Univerzál Beszerző Kft.),
  • és Budapest Főpolgármesteri Hivatalához.

A cég a honlapján azt írja a termékről, hogy ez egy „folyékony higiénés kéztisztító és fertőtlenítő koncentrátum. Baktericid, fungicid, virucid és tuberkulocid tulajdonsággal”, ami azt jelenti, hogy elpusztítja a baktériumokat, gombákat, vírusokat, és TBC-t előidéző baktériumokat.

24.hu megkereste a tisztítószereket vásárló intézményeket, nagyobb cégeket, miután értesültek arról, hogy gond van a fertőtlenítőszerrel. Egyikük arról értesítette őket, hogy február 19-én hivatalos megkeresést kaptak a kormányhivataltól, amiben az állt, hogy a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészség-ügyi Osztálya adatbekérést rendelt el három termék (Glady SEPT folyékony szappan 500 ml, Glady-SEPT 500 ml pumpás kézfertőtlenítő szappan és Glay-SEPT 1l kézfertőtlenítő) kapcsán. Indoklásban azt írták, hogy piacfelügyeleti eljárás eredményeként megállapították, hogy a fent említett termékek az elvárt fertőtlenítő hatással nem rendelkeznek.

A lap megkeresésére a kormányhivatal közölte, hogy a Kecskeméti Járási Hivatal eljárása után a glady-SEPT higiénés kéztisztító fertőtlenítő koncentrátum forgalomba hozatali engedélyét visszavonta az országos tiszti főorvos, és elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását a fenti okokból, mivel azok használata „jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.”

Hogy pontosan mely termékekkel van gond, nem derül ki a válaszból, a 24.hu viszont a kecskeméti Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságától úgy tudja, a 124/1809. és 125/1809. gyártási tételszámú termékekkel van probléma. Miután jelzést kaptak a kormányhivataltól, megtiltották a termékek használatát az érintett intézményekben és begyűjtötték a vegyszert.

Az Univerzál Beszerző önként döntött azok mellőzéséről, a termék visszahívására őket senki sem utasította, válaszolták a lapnak. A MÁV-tól azt a tájékoztatást kapták, hogy az adagolókat más típusú folyékony szappannal töltik fel, a telephelyükre 2017-2019 között szállítottak ugyan ezekből, de mára már raktári készletük sincs. Budapest Főpolgármesteri Hivatala még 2018 októberben rendelt a termékből, azóta nem. „A kézfertőtlenítőt az Igazgatási és Hatósági Főosztály Segélyezési osztályán használják” – válaszolták, azzal együtt, hogy ők nem kaptak értesítést arról: ki kellene vonniuk azt a forgalomból.

Mivel a fertőtlenítőhöz nemcsak közbeszerzés útján lehetett hozzáférni, több értékesítővel is beszélt a lap. Elmondásuk szerint a problémás termék már jó ideje nem elérhető náluk, ám a Gladious Kft. még 2020. február 19-án is szállított a kérdéses termékekből a közlekedési központok és a víziközmű társaságok részére. Az érintett cégeket kivétel nélkül a kormányhivatal értesítette, pusztán egyetlen helynek szólt a Gladiolus Kft.-t is.

Forrás: 24.hu / index.hu / keol.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve