Jönnek a mínuszok, még most készítsük fel az autót

Egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig hamarosan már mínuszokat is mérhetünk. A téli hidegre fontos felkészíteni az autónkat, hiszen a latyakos, jeges utakon vagy a rossz látási viszonyok miatt a megszokottnál jobban kell figyelnünk.

Az egyik legfontosabb teendő a téli gumiabroncsok felszerelése, valamint megfelelő állapotának ellenőrzése. A téli gumikon a kötelező minimális bordamélység 4 milliméter, ha ennél kopottabb a gumi, akkor le kell azokat cserélni.

Ezen kívül a guminyomást a téli időszakban érdemes kéthetente ellenőrizni és a megfelelő értékre beállítani.  Minden autóhoz meg van adva a gyári érték, ez biztosítja a megfelelő tapadást az utakon.

A romló látási körülmények, így a köd, az eső, és az esetleges hóesés miatt télen még nagyobb gondot kell fordítani az ablaktörlőre: ellenőrizzük a lapátok állapotát, ha kopottak, töredezettek, akkor cseréljük le azokat.

Az ablakmosó folyadékot is ellenőrizni kell: téli ablakmosóra van szükség, amely ellenáll a fagynak. Ne felejtsük ellenőrizni rendszeresen a folyadékszintet.

A hidegben az akkumulátor is okozhat kellemetlen meglepetést, előfordulhat, hogy az autó nem is indul el. Éppen ezért érdemes az akkumulátort is ellenőrizni. A három évnél régebbi akkunak, nagy hidegben akár 50 százalékkal is csökkenhet a teljesítménye. Jót tesz neki, ha megtisztítjuk a korróziótól, esetleg kontaktspray-vel is befújhatjuk a sarukat.

A hűtővízre is oda kell figyelni. Magyarországon általában mínusz 20-25 fok körül van a legalacsonyabb hőmérséklet, érdemes ennél 5 fokkal hidegebb időjárást is elviselő fagyállóval feltölteni a rendszert.

Télen talán még fontosabb, hogy a fékek rendben legyenek. Ellenőrizzük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát (kopottságát), valamint azt, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje.

Végül a zárakat is fel kell készíteni a hidegre: még az első fagyok előtt olajozzuk be őket jégoldó spray-vel.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Jönnek a mínuszok, még most készítsük fel az autót

Egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig hamarosan már mínuszokat is mérhetünk. A téli hidegre fontos felkészíteni az autónkat, hiszen a latyakos, jeges utakon vagy a rossz látási viszonyok miatt a megszokottnál jobban kell figyelnünk. Az egyik ...