Jönnek a változások: Módosul a kijárási korlátozás, a boltok átállnak a négyzetméter alapú szabályozásra

Illusztrációs kép: envato.com/Halasinfo

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjút. Az operatív törzs üléséről érkező kormányfő elmondta, “nem az a kérdés mikor érjük el a járvány harmadik hullámának csúcsát, hanem az, mikor kezdünk lejönni onnan”, tehát az a kérdés, hogy a plató milyen hosszan nyúlik el – ezt jelenleg a szakemberek sem tudják megmondani.

A miniszterelnök ismertette a csütörtöki főbb járványügyi adatokat: az elmúlt 24 órában meghalt 275 ember, 11 823-an vannak kórházban, 1 480-an vannak lélegeztetőgépen.

Az egészségügyben vannak tartalékaink: több mint 10 ezer szabad kórházi ágy és 1693 lélegeztetőgép áll rendelkezésre. Hozzátette: az egészségügyi szakemberek száma véges, bár van még tartalék: ők az ingázók, akik Ausztriában dolgoznak, de úgy tűnik, az ő berendelésüket el tudjuk kerülni.

Bennem nincs kétség afelől, hogy szabad nyarunk lesz, mert lesz elég vakcinánk” – fogalmazott a miniszterelnök. Elmondta: van 400 ezer vakcinánk, amelyekkel már oltanak, van 250 ezer feloldásra váró orosz védőoltásunk a raktárban, és szintén raktárban 517 ezer vakcina, amit a 2. oltáshoz fognak felhasználni. Jelenleg több mint 1 millió 800 ezer embert oltottak be.

Nem lesz nyitás

Az operatív törzs péntek reggel úgy döntött, amíg ilyen magasan van a fertőzés, addig semmilyen nyitás nem lehetséges – tájékoztatott Orbán Viktor.

Lesznek ugyanakkor átszervezések: a boltokban átállunk a négyzetméter alapú szabályozásra, ami azt jelenti, hogy

egy üzlethelyiségben 10 négyzetméterenként egyszerre csak 1 ember tartózkodhat.

“A boltok előtt sorok lesznek, ezért a kijárási korlátozás is módosulni fog:

este 8 helyett 10-11-ig kitolják a korlátozás határidejét, a boltok pedig 9-ig lehetnek nyitva”

– mondta el Orbán. Hozzátette: erről ma fog döntés születni, és a részletszabályok a szombati Magyar Közlönyben fognak megjelenni. A fodrászok nyitását határozottan elutasította az operatív törzs.

Kismamák, iskolák

Amíg a regisztrált 65 év felettiek nincsenek beoltva, addig nem lehet újraindítani az életet – fogalmazott Orbán. Elmondta: jelenleg a regisztrált 65 év felettiek 71 %-a van beoltva.

Az operatív törzs ülésén a szakemberek döntöttek arról is, hogy a Pfizer- és Moderna-vakcinákkal szabad oltani a várandósokat, kérik tehát őket is, hogy regisztráljanak.

Az oktatási intézményekben az jelenléti oktatás az idősek beoltása után – ez a nagyhét után fog megtörténni Orbán szerint – indulhat újra. Ehhez a regisztrált pedagógusokat és iskolai dologzót is be kell oltani: 102 ezerből 20 ezret már beoltottak. “A maradék 82 ezret április 10-éig be tudjuk oltani” – jelentette ki a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: “reális esély van rá, hogy április 19-én  újraindulhatnak az oktatási intézmények”.

Nyáron lesznek olyan rendezvények, amelyekre csak védettségi kártyával lehet majd bemenni, ez elkerülhetetlen – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: “minden más uniós országot megelőzve válik szabaddá nyáron Magyarország”.

startlap.hu

További friss hírek