Kalocsai rabok kerülnek az új, kiskunhalasi börtön komfortos celláiba

A kalocsai rabok egy része hamarosan átkerül a kiskunhalasi menekültközpontból kialakított új börtönbe – derül ki egy kormányzati előterjesztésből. Hazánkat sorra marasztalták el a börtönök zsúfoltsága és az embertelen körülmények miatt, az új helyen viszont az európai normáknak megfelelő zárkák lesznek – írja a hvg.hu

Tavaly ősszel jelentették be, hogy 470 fogvatartott befogadására alkalmas börtönt hoznak létre Kiskunhalason, a korábbi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítésével. A hvg.hu birtokába került egy a kormány számára januári dátummal készült előterjesztés, amely alapján az utóbbi idők legjelentősebb börtönprojektje már a végéhez közeledik. A szükséges jogszabály-módosításokat letudó javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi, és már mindegyik illetékes minisztérium rábólintott.

Az 1,7 milliárd forintba kerülő beruházás lényege, hogy a rabokat az európai börtönnormáknak megfelelően helyezzék el. Így a kiskunhalasi zárkákban lesz hideg-meleg víz és elkülönített illemhely, nagyobb lesz az életterük, lesz sétaudvar, illetve dolgozni is tudnak majd, mert a létesítményt úgy alakítják ki, hogy szabás-varrási tevékenységre és raktározásra alkalmas legyen. (hvg.hu)

További friss hírek