Kettős ünnepet tartott a kiskunhalasi zsidó hitközség – KÉPEK

Múlt pénteken kettős ünnepet tartottak a kiskunhalasi zsidó hitközség közösségi házában. A hanukai gyertyagyújtás mellett, a hívek adományainak köszönhetően új téli imaszobát is avattak, ezt a hitközség épületében, a közösségi teremben alakítottak ki.

A hitélet gyakorlásának alapja a zsinagóga, a tanház, melyben központi szerepet tölt be a Tóra, azaz Mózes öt könyve. A téli imaszobában elkészült egy tóraszekrény, ebben helyezték el a Tórát, amelyet ünnepélyes keretek között hoztak át a zsinagógából. A tóraszekrény mellé adományokból elkészültek a megfelelő használati drapériák, terítők is, amelyeket az ünnep alkalmával avattak fel – mondta el a Halas Rádiónak Ritter Nándorné, a hitközség vallástanára.

Az idén december 2-án vasárnap este köszöntött be a zsidóság egyik legkedveltebb történelmi emléknapja. Ettől kezdve nyolc napon át, esténként gyertyákat gyújtanak. A hanuka a fények ünnepe, a legismertebb ünnep a nem zsidók körében is. A Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek ezekben a napokban. Azon zsidó ünnepek közé tartozik, melyek nem a Tórán alapulnak, hanem egy hadi eseményt örökít meg a nép emlékezetében.

 

 

További friss hírek