Kiadja a magyar hatóság Franciaországnak a Tompánál elfogott gyilkost

Képünk illusztráció

A tompai határszakaszon elfogott iraki férfi a rendelkezésre álló adatok alapján augusztus 8-án több késszúrással megölt egy férfit Franciaországban, majd ellopott egy személygépkocsit is, ezét ellene európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A férfit a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság augusztus 11-én vette őrizetbe. A rendőrség tájékoztatása szerint a 22 éves férfi épp át akart mászni a határzáron, amikor elfogták. 

A Fővárosi Törvényszék az átadási eljárás során az európai elfogatóparancs végrehajthatóságának feltételeit vizsgálja, vagyis a bíróság abban nem hozhat döntést, hogy a terhelt az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeket valóban elkövette-e. A terhelt a tárgyaláson beleegyezett az egyszerűsített átadásába, és a specialitás szabálya alkalmazásának jogával is élni kívánt. Ennek értelmében vele szemben az elfogatóparancsban szereplő bűncselekményeken kívül nem indítható és nem folytatható egyéb büntetőeljárás.

A Fővárosi Törvényszék a francia hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy az átadás feltételei fennállnak, így a 2018. augusztus 13-i végzésével elrendelte a terhelt egyszerűsített átadási letartóztatását és átadását a francia igazságügyi szerveknek. A terheltet a határozat véglegessé válásától számított tíz napon belül át kell adni, amennyiben ezen időpontig nem veszik át, az átadási letartóztatása megszűnik.

További friss hírek