Kiadó irodák COVID után

A koronavírus-járvány a munka világát is sokban alakította. A távmunka elterjedésével az irodák helyzete is módosult. A pandémia lecsengésével azonban ismét a jelenléti munkára került a hangsúly, így az irodákra is nagyobb szerep hárul.

A koronavírus-járvány elején még nem is sejtettük, hogy mennyi ideig és milyen befolyással lesz jelen az életünkben. Szinte nincs olyan területe a világnak, ahol nem ütötte fel a fejét és hagyta ott nyomát a pandémia. A mindennapi rutinunk és életvitelünk sem úszta meg a változást, alkalmazkodnunk kellett az új szabályokhoz és rendelkezésekhez. Ez az egész egy jól körvonalazott láncreakciót indított el, hiszen a gazdaság és a munka világa is óriási változásokon ment keresztül.

Előbbi esetben az összkép lesújtó. Vállalkozások, cégek voltak kénytelenek lehúzni a rolót, hiszen a szigorítások okán elestek addig megszokott forgalmuktól. A munkavállalók és munkáltatók az egészség védelme érdekében a távmunkát részesítették előnyben. Ennek tükrében a kiadó irodák iránti kereslet is nagyban lecsökkent, ám egyes cégek bezárásával a kínálat nőtt. A pandémia alapjaiban rajzolta át a minket körülvevő világot. Ahogy lassan kilábalunk az elmúlt időszak problémáiból, a helyzet ismét átalakulóban van.

Vissza a normális kerékvágásba

A munka világának is fontos tapasztalatokkal járt a vírushelyzet. Az itthon addig kevésbé elterjedt távmunka ezúttal kényszerűségből nyert teret. Ugyanakkor az utólag értékelések azt mutatják, hogy ebben a formában is működőképesek a vállalatok. Ez a tendencia természetesen a gazdasági szektorra is hatással van. Elég csak az ingatlanpiacra gondolnunk, amely emiatt kiadó irodák tömegének értékesítésétől eshet el. A hazai, konzervatív munkáltatói hozzáállást ugyanakkor a vírus sem tudta teljesen megváltoztatni.

Ezt a hozzáállás az irodai jelenlét hatékonyságában hisz. Épp ezért a pandémia lecsengésével és a helyzet javulásával a legtöbb cég szinte azonnal visszarendelte a dolgozókat az irodákba. A kiadó irodák piaca ezáltal visszaállt régi egyensúlyába. Annyi különbséget feljegyezhetünk, hogy a bezárt vállalkozások volt irodái növelik a kínálatot, ugyanakkor a gazdasági helyzet stabilizálódásával a kereslet is növekszik.

Irodák minden igényre

A kiadó irodák piaca jellemzően dinamikus, hiszen a beruházásoknak köszönhetően gyorsan növekszik a modern irodaházak száma. A koronavírus idején félő volt, hogy az építési ütemmel nem képes lépést tartani a keresleti oldal. A helyzet normalizálódása után ez már nem tekinthető valós problémának. Bár a járvány egyik fontos tapasztalata a távmunka hatékonyságának felismerése, a kiadó irodák iránt ugyanúgy megvan az igény.

Sok munkáltató – konzervatív vagy sem – egyfajta hibrid munkarendet igyekszik kialakítani a saját tapasztalataik alapján. A munkavállalók ezáltal több home office lehetőséggel rendelkeznek, ugyanakkor a jelenléti munkának is teret engednek. Így tehát mindenképp szükség van egy irodára, ahol adott esetben rendezett munkakörülmények között dolgozhatnak az alkalmazottak. A jövő persze továbbra is bizonytalan, de a megélt események után könnyebben vesszük majd az akadályokat.

További friss hírek