fbpx

Kijárási korlátozás lép életbe szombattól

Kijárási korlátozás lép életbe Magyarország egész területére március 28 április 11 között – közölte Orbán Viktor. a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. Csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatók el a lakóhelyek.

Csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatók el a lakóhelyek.

Az erről szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, online itt találja (a jobb felső sarokban a Letöltés gombra kattintva jelenik meg pdf-ben).

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. De a kormány Fb-oldalán lévő tájékoztatás szerint “az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között” látogathatják ezeket a helyeket – mások viszont ebben az időszakban nem.

Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani (eddig egyméteres távolságtartás volt az ajánlott).

“Az eddigi korlátozások eredményesek voltak. A járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, ez leesett a tizedére” – mondta Orbán. „A magyarok fegyelmezetten a társalmi érintkezések méretét tizedére csökentették” Ez most megállt, ezért a csökkentés további előmozdítására lépett életbe a kijárási korlátozás, ami azonban hangsúlyozottan nem kijárási tilalom.

A kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni.

Ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot – mondta Orbán, megjegyezve, hogy szabálysértés, ha nem tartják e a szabályozást, de “nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kel az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés” – mondta Orbán.

Szükség esetén azonban ötezer feletti akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.

Szöveg és kép: index.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve