Kijárási tilalmat rendeltek el a szociális intézményekben

Illusztrációs kép: envato.com

Az Országos Tisztifőorvos március 17-i határozatában látogatási tilalmat rendelt el valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre, valamint a családok és gyermekek átmeneti otthonára. Egyidejűleg megtiltotta a bentlakásos intézmények lakóinak a kijárást, valamint előírta a felvételi zárlat elrendelését – derül ki a humántárca közleményéből.

Általános elv a sokkal körültekintőbb higiéniai protokoll és a nagyobb létszámú szolgáltatási formák átalakítása, az egyszerűbb adminisztráció, és a minél kevesebb személyek közötti kapcsolat kialakítása. A szakmai protokoll a Szociális Ágazati Portálon (http://szocialisportal.hu/) érhető el – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.

A szigorúbb intézkedések a hatékonyabb és biztonságosabb szociális ellátás érdekében születtek az Emmi szerint.

Mint írják, a járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet a szociális intézményekben a legkiszolgáltatottabb és magukra hagyott emberek mellett és a nagyobb közösségekben szolgálatot teljesítőkre még sokkal nagyobb terhet ró, mint a társadalom más tagjaira. A szociális területen dolgozók felkészülten és fegyelmezetten segítik a koronavírus-járvány idején is a legveszélyeztetettebb emberek életét a nap 24 órájában – fogalmaz a közlemény.

Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni küzdelemben, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a járvány idején a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben való helytállás is.

A szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a legváratlanabb helyzetekre is azonnal reagálhassanak, ezzel is mérsékelve a járvány jelentette kockázatokat és veszélyeket. A szociális területen ellátottak igényeit a leginkább a helyi közösségek ismerik és tudják kezelni, épp ezért a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat- hangsúlyozza az Emmi. A szociális szolgáltatók túlnyomó többsége egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású.

napi.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve