Kiskunhalasi gyógyszerész találta fel a C-vitamint?

Kép: Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész / feketevaros.blog.hu

Ha a kiskunhalasi katolikus temető főbejáratnál belépünk rögtön egy szívbemarkoló síremlékkel találkozunk. Czurda Vilmos és szeretett kisfia Lacika sírkertjét láthatjuk. De kik is ők? Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész országos hírű szakember volt. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertet két évtizeddel megelőzve Halason, a Mátyás téren zöldpaprika kivonatot forgalmazott, mint sok betegségre jó C vitamin-gyógyszert.

Czurda Vilmos Jenő Géza 1861. február 12-én, a Pest vármegyei Pécelen született. Édesanyja Schőn Franciska, édesapja, Czurda Rudolf (1832-1878) péceli “Gyógyszertár a Megváltóhoz” gyógyszerésze, vezetője volt. Vilmosnak egy húga és egy nővére is volt.

Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész / feketevaros.blog.hu

1882-ben Czurda Vilmos a Budapesti Tudományegyetemen gyógyszerészi oklevelet szerzett. Tanulmányait követően a budafoki Gyógyszertár a Szentlélekhez üzletet vezette.
1903-ban kérvényezte iparjogosítványát Kiskunhalason, majd 1904-ben nyitotta meg üzletét “Gyógyszertár Szent István királyhoz”. Ez volt a város harmadik gyógyszertára.

Tevékenysége kiterjedt volt a szakmán belül. Így felkérték, hogy a kiskunhalasi Sóstó vízét elemezze ki és kidolgozza ennek a gyógyfürdőként való hasznosítását. Balneológiai méréseket folytatott. Vegyelemezte a Sóstó vízének összetételét. Akkor modern módszerként fotografikus eljárással állapította meg a tó vizének jód- és rádiumaktivitását is.

Korabeli recept / feketevaros.blog.hu

Kezdetben a Mátyás téri, majd a Bethlen Gábor téri gyógyszertárában újszerű, saját készítményeket árusított, figyelemfelkeltő nevekkel: harcztéri üdítő cseppek, tündér hajolaj, kuruc bajuszpedrő, tojás szaporító, tündér krém, bőrtápláló narancsvirágkrém, gyökér thea.

Hirdetései is nagyon kecsegtetőek voltak:

„Tündér hajоlaj – nemcsak a szemet gyönyörködteti, de mint a legkitűnőbb, soha nem avasodó hajolaj (melytől a haj dús, simulékony és gyönyörűen fényes lesz) is felülmúlhatatlan. Illata mesésen kedves. Egy eredeti üveg ára 70 fillér. Kapható az egyedüli készítőnél: Czurda Vilmos gyógyszerésznél Kiskunhalason.”

Laboratóriumában a számos készítmény közül a legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb a folyékony „zöld-paprika kivonat” volt.  A zöldpaprika kivonat úgy tűnik, hogy végeredményben a C-vitaminnak volt az egyik előfutára, amit később Szent-Györgyi Albert tudományos módszerekkel felfedezett és tett világhírűvé. Természetesen a korszakban nem volt ritka a paprika alapú gyógyszertári termék. Így például a tompai patikus, Lárencz László is készített az első világháború előtt paprikaoldatot (folyékony paprika).

zurda Vilmos a helyi közélet fontos szereplője is volt. Vagyonának köszönhetően a helyi képviselőtestület tagja volt, virilis rendes tagja. Jól beszélt németül és gyakran voltak német vendégei az akkor fejlődésnek induló németországi gyógyszergyártás képviselői, de szakmai vendégei is gyakran látogatták.

Kép: / feketevaros.blog.hu

Jótékonykodott is, ez derül ki a helyi lapokból. Többek között adott a Bessenyei menháznak, hadikórháznak, jótékonysági ünnepségeiknek, nyilvános karácsonyi rendezvényekre és persze jegyzett hadikölcsönt is. Felesége, Czurda Vilmosné született Marton Vilma is részt vett a helyi szociális gondoskodás különböző akcióiban.

1919. február 1-jén  hunyt el szívszélhűdésben. A kiskunhalasi római katolikus temetőben temették el a három évesen elhunyt kisfia, Lacika mellett. Közvetlen rokonaik már nem élnek Magyarországon, de szeretnék a sírhelyeket rendben tartani. A Pásztortűz Egyesület 2014-ben és 2020-ban is megszépítette a sírhalmot.

Másik fia, Czurda Rezső (1897-1976) 1928-tól Árvay Károly gyógyszerésszel folytatta a családi vállalkozást. A kommunista időszakban államosították a gyógyszertárat. A család egyes tagjait meghurcolták, majd emigrációba kényszerítettek.

Czurda Vilmos és szeretett kisfia, Lacika sírhelye, római katolikus temető, főbejárat, 2014

Szerző: Végső István, feketevaros.blog.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Kiskunhalasi gyógyszerész találta fel a C-vitamint?

Ha a kiskunhalasi katolikus temető főbejáratnál belépünk rögtön egy szívbemarkoló síremlékkel találkozunk. Czurda Vilmos és szeretett kisfia Lacika sírkertjét láthatjuk. De kik is ők? Czurda Vilmos (1861-1919) gyógyszerész országos hí...