Kiskunhalason gerillakertészkedett a Kétfarkú Kutyapárt

Kép forrása: ketfarkukutya.mkkp.party

A kiskunhalasi képviselő-testület 2016 márciusában döntött arról, hogy a Főtéren 3 ütemben, öt éves periódusokra bontva leváltja a beteg, veszélyes fákat. Tavaly tavasszal el is ültették a terv szerint meghatározott darabszámú és fajtájú fákat. Ezekből azonban nem mind élte túl a nyarat. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt ősszel gerillaakciót szervezett, és pótolták a kiszáradt csemetéket.

– A város önkormányzata kilenc éve már felmérette a főtér idős faállományát. A szakértői vélemények szerint a főtér ostorfa- és japánakác-állománya már akkor is nagyon rossz állapotban volt. – nyilatkozta Farkas ­Dániel alpolgármester. A városvezető hangsúlyozta, független szakértő is megvizsgálta a Bethlen tér környékén található 87 darab, száz év körüli fát, amelyeknek a leváltását javasolta. Civil városvédők javaslatait is figyelembe vették a faleváltás első üteménél, és mint mondta, a következő faleváltás előtt is egyeztetnek a természetvédőkkel.

A beteg fák eltávolításának első üteme el is kezdődött 2017 őszén, majd ezeknek a pótlását 2018 tavaszán végezte el a Városgazda Zrt. Pár csemete azonban nem élte túl a nyarat. Erre figyelt fel a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, és gerillaakciót szerveztek az elszáradt fák kicserélésére.

Weboldalukon ezt írják:

A kiskunhalasi főtéren tavaly tavasszal ültetett fákat az önkormányzat. Jól sikerült, a nagy részük meghalt hamarosan. Ez nyilván hasznos az önkormányzatnak, hiszen így lehet ültetni fél évente újra, ami az önkormányzati választások előtt nyilván jól jön.

Vettünk 3 ginkgót, azok szokták bírni 6 millió évig, és elültettük őket a kiszáradtak helyére.Jó, igaziból nem ginkgók voltak, hanem pénzfák. Egy átlagos pénzfa megfelelő gondozás mellett évente 4 320 000 forintot terem.

A fák azonban nem sokáig maradtak a helyükön, mert mint a viccpárt beszámol róla,

rögtön akcióba is lendült az önkormányzat, kiszedte őket, úgy tűnik azért, hogy vékonyabb törzsű fákat ültessen a helyükre. Ezzel helyre is állt a rendre: végre ismét olyan fák vannak a téren, amik majd hamar elpusztulnak.

A kétfarkúak helyi csoportja mécseseket gyújtott a rövid életű ginkgo fák emlékére.

November 25-én Kiskunhalason elültettünk közösségi finanszírozásból vett három ginkót a kiszáradt facsemeték helyére, melyeket valaki december 13-ra kicserélt valami hitványabbra, a ginkóknak hűlt helye lett. Nagyjából sejtjük, hogy merre lehetnek. Emlékükre gyertyás megemlékezést tartottunk, és szomorúak voltunk.

– A város vezetése a faleváltás ütemének kidolgozásakor a helyi városvédőkkel, zöldszervezetekkel és a lakossággal is egyeztetett, így kezdődhetett el az első ütem végrehajtása. A tervben azonban pontosan meg vannak határozva a fafajták, így nem lehet bármit odaültetni. – Az egyeztetés és engedély nélkül ültetett fákat kicseréltük a tervben előírtakra, az eltávolított fák a telephelyünkön vannak, további sorsukról még nem született döntés – nyilatkozta portálunknak Molnár Ferenc, a Városgazda Zrt. vezérigazgatója.

Halasinfo / Fotók: ketfarkukutya.mkkp.party

További friss hírek