Kokain is volt a svéd autócsempésznél, aki hamis okmányokkal akarta átlépni a határt

Kép: police.hu

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy svéd állampolgárságú férfi ellen, aki 2019 decemberében egy Svédországban ellopott autót hozott hamis forgalmi engedéllyel és más gépkocsira kiadott rendszámmal Magyarország területére, majd az őt igazoltató rendőröknek hamis horvát személyi igazolványt és vezetői engedélyt adott át, ráadásul kokain is volt nála.

Mint arról korábban beszámoltunk, szolgálatból tartott hazafelé egy kelebiai járőr, aki két nagyértékű személyautóra lett figyelmes az 53-as főút melletti parkolóban 2019. december 7-én hajnalban. A kocsik gyanússá váltak a rendőrnek, ezért értesítette kollégáit.

Az egyenruhások intézkedés alá vonták a járműhöz tartozó személyeket. Egyikük – egy férfi – az ellenőrzés során egy horvát személyazonosító igazolványt, vezetői engedélyt és forgalmi engedélyt adott át, amelyek hamisak voltak. Kiderült, hogy a férfi személyazonosságát el akarta titkolni a magyar hatóságok előtt, ugyanis az autó átvizsgálása során elkerült a valódi – svéd – igazolványa.

A vádirat szerint a svéd állampolgárságú vádlott Svédországban egy ismeretlen személytől vett át két személyautót, hogy azokat külföldre szállítsa és eladja. Az autók lopottak voltak, azokat a svéd hatóságok 2019 októberétől körözték is.

A vádlott a gépkocsik szállításához segítségül hívta a nála tartózkodó ismerősét, egy szerb férfit, akivel a gépkocsikat Lengyelországon, Csehországon és Szlovákián át Magyarországra vezették, majd 2019. december 7-én hajnalban érkeztek meg egy vendéglátóhely parkolójába a szerb-magyar határ környékén.

A parkolóban várakoztak, mikor a kelebiai határrendészek ellenőrzés alá vonták őket. A vádlott az őt igazoltató egyenruhásoknak hamis horvát személyi igazolványt és vezetői engedélyt adott át, valamint az is kiderült, hogy a lopott autókon lévő forgalmi rendszámok más autókra lettek kiadva. Ezen kívül az autókban lévő, a rendőröknek átadott svéd forgalmi engedélyek is hamisítványok voltak.

A vádlott tudta, hogy az átvett gépkocsik bűncselekményből származnak, rajtuk más járművekre kiállított forgalmi rendszámok vannak, illetve a forgalmi engedélyek, a személyi igazolvány és a vezetői engedély is hamisítvány. A vádlott útitársa azonban ezekkel nem volt tisztában. A két gépkocsi együttes értéke közel 11 millió forint volt, azokat a magyar hatóságok lefoglalták és kiadták a tulajdonosnak.

A rendőrök a vádlott kabátzsebében kokaint is találtak, amit saját fogyasztásra hozott be Magyarország területére. A lefoglalt drog hatóanyag tartalma meghaladja a csekély mennyiség felső határát, de nem jelentős mennyiségű.

A letartóztatásban lévő vádlottat a járási ügyészség jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntettén kívül többrendbeli közokirat-hamisítás és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettével, valamint kábítószer birtoklásának bűntettével vádolja. A vádlott bűnössége kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

(Bács-Kiskun Megyei Főügyészség)

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Kokain is volt a svéd autócsempésznél, aki hamis okmányokkal akarta átlépni a határt

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy svéd állampolgárságú férfi ellen, aki 2019 decemberében egy Svédországban ellopott autót hozott hamis forgalmi engedéllyel és más gép...