Komoly változás jön a patikákban

Kép: Philippe Huguen / AFP)

A parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvény nyomán a jövőben a homeopátiás szereket nem lehetne gyógyszernek hívni, és a jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelés esetén engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált homeopátiás készítményeket – mondta Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara rendezvényén.

Horváth arra bátorította a gyógyszerészeket és a szakmai kamarát arra, hogy jogszabály-módosítói javaslataikat jelezzék az államtitkárságnak. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) idén 918 közforgalmú patikában végzett célellenőrzést, de 47 intézeti gyógyszertárat és 197 patikán kívüli gyógyszerárusító helyet is ellenőriztek.

Az összesen 1700 ellenőrzés során 1107 esetben nem állapítottak meg jogszabálysértést, figyelmeztetést 598 esetben adtak ki, 102 esetben bírságoltak, és hat patikát sújtottak a tevékenységi engedély visszavonásával – mondta Szentiványi Mátyás, az intézet főigazgatója az MTI beszámolója szerint.

Az európai tudományos akadémiák közös testülete szerint

SEMMILYEN ÉRDEMI BIZONYÍTÉK NINCS ARRA, HOGY A HOMEOPÁTIA TÉNYLEG HASZNÁL (AZ EZT ÁLLÍTÓ TANULMÁNYOK TUDOMÁNYOSAN NEM ÁLLJÁK MEG A HELYÜKET), ELLENBEN KÁRTÉKONY NAGYON IS LEHET.

Egyetlenegy betegség esetében sincs masszív, kísérletileg megismételhető bizonyíték arra, hogy a homeopátia működne; amikor a homeopátiás szerek után javul a beteg állapota, az egyszerűen a placebohatásnak tulajdonítható.

napi.hu / index.hu

További friss hírek