Komplex korszerűsítés Tompán az idősek otthonában

A Halasi Többcélú Kistérségi Társulás 2012 májusában pályázatot nyújtott be „Életminőség javítása a Napsugár Gondozási Központ Idősek Otthonában” címmel a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében, majd a 2014 júniusi kedvező döntés nyomán sikeres projektet valósított meg a tompai intézményben. 

Az elnyert támogatási összeg – a 91.787.217 forint vissza nem térítendő európai uniós forrás – segítségével az intézményben lezajlott a külső nyílászárók cseréje illetve a belső nyílászárók felújítása, az energetikai korszerűsítés során az épület külső hőszigetelést kapott, megvalósult a fűtési rendszer felújítása és a mennyezet vízzáró szigetelése. Mindezek, valamint a napkollektorok elhelyezése és elektromos hálózat részleges felújítása jelentős energia-megtakarítást eredményezhet.

Az otthon lakóinak mindennapi életét a komplex akadálymentesítés, a csúszásmentes padlóburkolat és az új vizesblokk kialakítása segíti a jövőben, emellett a közösségi tér kialakítása is megvalósult az épületben. A projekt tartalmazott eszközbeszerzést, mely az intézmény gondozottjainak könnyebb, korszerűbb ellátása mellett (mosodai és konyhai eszközök, konyhapult, tárolószekrény), a lakók kényelmét (bútorok, lakástextilek) és szórakozását (számítógép-állomások és irodai székek) is szolgálta.

Mind a lakók, mind az intézmény dolgozói egy képzésen vettek részt, mely felkészítette őket a pozitív változásokra, a projekt lakossági nyílt nappal zárult. A beruházás keretében 823 m2 korszerűsített alapterület jött létre, mely 35 intézményi férőhely felújítását jelentette. Az intézmény kihasználtsága 100%-os.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhatott meg Tompán.

További friss hírek