Könnyűek-e a könnyűlovasok?

Kép: vagta.hu

Többek között erre a kérdésre is keresik közösen a választ azok, aki ellátogatnak február 29-én szombaton 13:00-kor, a tavaly felavatott, szanki Kiskun emlékhelyre. Az emlékpark remek történeti és szabadtéri kiállítással büszkélkedhet, mely vonzza a látogatókat. Késő ősszel – kora tavasszal, kihasználva a jó adottságokat történeti, helytörténeti előadásokat szerveznek az érdeklődő fiatalok, felnőttek számára.

Két héttel ezelőtt Mester Sándor kiskunhalasi népművelő ismertette a közönséggel az 1278-as dürnkruti csata menetét, és annak következményeit. Már akkor szó esett a kun könnyűlovasok, és általában a könnyűlovasság szerepéről. A soron következő előadás alkalmával ezen a mezsgyén haladnak tovább. A csata utóélete mellett szóba kerül majd a hagyományőrzés, emlékápolás, de ezen túl a huszárság kialakulása, története is, benne jó pár érdekességgel a dán huszárságról, a francia ejtőernyős huszárokról, de az első huszármúzeumról is, csakúgy, mint az amerikai függetlenségi háború lovas-egységeinek magyar vonatkozásáról, vagy az utolsó dokumentált magyar huszárrohamról.

Ahogy a szervezőktől megtudtuk, további programokat is terveznek. Március 7-én szombaton „Régi idők vására” címmel hagyományőrző kirakodó-vásárnak ad otthont az emlékhely, kézművesekkel,  színes programokkal kiegészítve.

Az előadások is folytatódnak, felmerült lehetséges témaként az alföldi/kiskunsági tanyavilág kialakulása, története, vagy az a kérdéskör, hogy mennyire kunhalmok a kunhalmok?

További információk az emlékhely weboldalán és közösségi oldalán érhetők el.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Könnyűek-e a könnyűlovasok?

Többek között erre a kérdésre is keresik közösen a választ azok, aki ellátogatnak február 29-én szombaton 13:00-kor, a tavaly felavatott, szanki Kiskun emlékhelyre. Az emlékpark remek történeti és szabadtéri kiállítással büszkélkedhet...