Könyveket ajándékozott a végzős diákoknak a Pásztortűz Egyesület

A kommunizmus áldozatainak emléknapjához csatlakozva február végén a Pásztortűz Egyesület könyveket ajándékozott a kiskunhalasi általános- és középiskolák végzőseinek.

A Végső István történész által írt, Az 1956-os forradalom Kiskunhalason című könyv számtalan eddig tabuként kezelt témát feldolgoz. A történész kronologikus sorrendben ismertette a halasi események 13 napját, október 23-tól november 4-en át a megtorlásig. A vasutasok és munkások antikommunista megmozdulásai (október 24-27.), a szovjet emlékmű ledöntése (október 26.), a vörös csillagok eltávolítása (október 24-27.), a katona- és munkástanácsok valamint a forradalmi bizottság létrejötte (október 26-28.) mind-mind hozzátartozik az ’56-os eseményekhez.

Kiemelkedő és tragikus végkifejletű fordulatokban sem volt hiány Kiskunhalason. A sortűz (október 27.), Nagy Szeder István vezetésével a kisgazdák becsatlakozása a forradalomba (október 29.) és a demokratikus választás (november 1.) teszi egyedivé az itteni halasi históriát. A pesterzsébeti szegények részére történt gyűjtés (1956 november-1957. február), majd a megtorlás kibontakozása (1956. november-1957. február) zárja a könyvet.

További friss hírek