Korhadt létra miatt zuhant a mélybe két kőműves Kiskunhalason

Illusztrációs kép: envato.com

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy egyéni vállalkozóval szemben, akinek alkalmazottai alatt munkavégzés közben a 3 m magas, korhadt létra eltört és a földre zuhanva súlyos balesetet szenvedtek.

A vád szerint a kiskunhalasi férfi 2019 nyarán egyéni vállalkozóként a helyi sportközpont egyik csarnokának építési munkálatait irányította. Feladata és felelőssége volt a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése, a munkavédelmi szabályok betartatása és munkavédelmi eszközök biztosítása.

Két alkalmazottja 2019. június 25-én napközben egy 3 méter magas fa létraállványról a csarnok belső falát vakolta. Az állványt korábban külső és belső munkálatokhoz egyaránt használták, több esetben megázott. Ennek következtében az állványzat egyik elkorhadt kereszttartó foka eltört és a rajta tartózkodó mindkét munkás a földre zuhant. A baleset során mindketten 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedtek: egyikük szárkapocscsontja, sípcsontja és belbokája is eltört, lábát a baleset óta korlátozottan képes terhelni. A másik dolgozónak a sarokcsontja tört el.

A baleset megelőzhető lett volna, ha a vádlott az időjárás viszontagságainak kitett állványzat vizsgálatát nem mulasztja el és az állványon történő munkavégzéshez szükséges testhevedert, valamint fejvédő sisakot biztosítja, használatukat megköveteli és ellenőrzi.

A vádlott a keresőképtelenség idejére az üzemi balesetben megsérült dolgozóinak sérelemdíjat fizetett.

Az ügyészség a tettét beismerő, szabadlábon védekező férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja és ezért vele szemben büntetővégzés hozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – végrehajtásában próbára bocsátás alkalmazását indítványozza. Ügyében a Kiskunhalasi Járásbíróság dönt.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Korhadt létra miatt zuhant a mélybe két kőműves Kiskunhalason

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt vádat emelt egy egyéni vállalkozóval szemben, akinek alkalmazottai alatt munkavégzés közben a 3 m magas, korhadt létra eltört és a ...