Koronavírus: Szigorodik a határátlépés, sárga és vörös besorolást kapott több környező ország is

Az új szabályok szerdán 0:00 órakor lépnek életbe.

A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Itthon egyre kevesebb az aktív fertőzött, a további csökkenést szeretnék garantálni. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a határainkat, annál inkább meg lehet őrizni a biztonságos élet feltételeit idehaza – ismertette a kormány döntését ma délelőtti sajtótájékoztatóján  Gulyás Gergely miniszter.

Mint elmondta, az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés korlátozásáról döntött. Három kategóriába sorolják az államokat, vörös, sárga és zöld kategóriába.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és a külföldiek között. Ha sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be az országba magyar állampolgár, vizsgálat után karanténba kell vonulnia, kivéve, ha az elmúlt 5 napban volt két negatív koronavírus tesztje. A sárga országból érkező magyar állampolgárnak az első negatív teszt után lehet elhagyni a karantént, vörös országból érkezőnek azonban két teszt kell.

Külföldi állampolgárnál a sárga országból érkezőknél megegyezik a szabály, vörös országból viszont nem lehet belépni Magyarország területére.

Mindezek alól a tranzit és teherforgalom kivétel.

Sárga Sárga országok a kormány döntése alapján:

Szerbia,  Románia, Bulgária, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Amerikai Egyesült Államok.

Vörös országok:

Albánia, Bosznia, Fehéroroszország, Koszovó, Macedónia. Moldova, Montenegró és Ukrajna, az ázsiai országok közül mindenki ide tartozik, Afrikából sincs kivétel, és Dél-Amerika is ide esik, valamint Ausztrália és Óceánia is.

Horvátországnál a fertőzés növekedése ugyan nagy, de alacsony a fertőzöttek száma, ezért egyelőre a zöld kategóriában van.

Halasinfo / HVG

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Koronavírus: Szigorodik a határátlépés, sárga és vörös besorolást kapott több környező ország is

Az új szabályok szerdán 0:00 órakor lépnek életbe. A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Itthon egyre kevesebb az aktív fertőzött, a további csökkenést szeretnék garantálni. Minél jobban tudjuk elle...