Kuris István László: “Melyik a nagyobb szemét? Az, amit ide hoznak, vagy az, aki ide hordja?”

– A tavaszi, alapítványi nyertes pályázatot követően, most az önkormányzat nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. segítségével 4.300.000 Ft-ot, hogy újabb kiskunhalasi, önkormányzati tulajdonú, de a közösség számára is látogatható, nyitott területeket tisztítsanak meg az illegális hulladéktól – tudatta Kuris István László a volt orosz lőtéren, ahol a Halasi Városgazda Zrt. munkatársai már meg is kezdték a munkálatokat. – Minden egyes ilyen területen, ahol illegális hulladékot találunk, felmerül bennünk a kérdés: Melyik a nagyobb szemét? Az, amit ide hoznak, vagy az, aki ide hordja? Gondolom, ez nem csak nekem kérdés, hanem a halasiak legtöbbje számára – mondta el leplezetlenül a véleményét az alpolgármester.

A kisebb helyszínek mellett több nagyobb is van. A Keceli úton többnyire építési- és kommunális hulladék található, ide, a volt orosz lőtérre pedig több száz használt autógumit hordtak ki ismeretlenek, ennek az elhordása van jelenleg folyamatban – mondta el az alpolgármester, aki hozzátette: a pályázati pénzből mintegy 140 köbméter illegális hulladéktól tudják megtisztítani a környezetet. Ebből mintegy 100 köbméterre kalkulálták a veszélyesnek mondható, környezetszennyező hulladékot, gumiabroncsokat, illetve 20 köbméter építési és 20 köbméter vegyes, kommunális hulladékot is elszállítanak. – Miután egy területet visszaadunk a természetnek, abban bízom, hogy nem lesznek újabb olyan személyek akik ide hordják akár a kommunális hulladékot vagy pedig egyéb veszélyes hulladékot – fejezte ki reményét a politikus.

Amellett, hogy vissza szeretnénk adni a természetnek ezeket a helyszíneket a takarítást követően, vannak hosszú távú céljaink is. Ez pedig az, hogy szeretnék találkozni azokkal, akik egyébként ma még illegálisan használják ezt a helyet különböző sportolási, hobbi célokra. Szeretnék számukra legálissá tenni azt, hogy jogszerűen használhassák, akár kerékpárokkal vagy éppen motorokkal. A helyszíni bejáráson szó lesz arról is, hogy milyen keretek között, milyen minimális anyagi ráfordítással alakítható ki a sportolásra alkalmas terület. Jelenleg sokan, akik motoroznak, vidékre járnak ottani pályákra, ahol alkalmanként több ezer forintot hagynak ott, hogy a hobbijuknak hódoljanak. Sajnos vannak olyanok is, akik a természetbe, védett területekre járnak ki. Amint a volt lőtér környezetét rendbe tesszük, itt már legálisan lehet majd sportolni – mondta Kuris István László.

Egy nagyon jól működő hulladékgazdálkodási rendszer működik a mi környékünkön, gyakorlatilag Csongrádtól Bajáig. Ez egy jót átgondolt és jól kialakított rendszer, amely a lakossági hulladékkal kapcsolatban, gyakorlatilag minden jelentős problémára megoldást nyújt. Ha ezt mindenki használná és jó használná, akkor nekünk abszolút nem kellene hulladékkal találkoznunk, sem az erdőben, sem mezőgazdasági területeken, egyáltalán sehol – erről már Fülöp Róbert beszélt. A polgármester elmondta: megdöbbenve és értetlenül áll az előtt, hogy a volt lőtéren is találtak bezsákolt falevelet, vagy például olyan zsákokat, amelyek tisztán csak műanyag palackot és alumínium dobozokat tartalmaztak. Ezek bármelyike a szelektív hulladéklerakóban is leadható lett volna.  – Egyszerűen nem értem, hogy miért tesz valaki abba energiát, hogy ide kihozza az erdőbe, miközben a szelektívbe is vihette volna, és akkor a helyére került volna. Ez a hulladék újrahasznosítható, és nem ilyen programok keretében kellene az önkormányzatnak eltakarítani. Csak azt tudom mondani, hogy van egy jól működő rendszer. Arra kérek mindenkit, hogy használjuk ki azokat a lehetőségeket amelyeket ez biztosít számunkra – fogalmazott a város első embere. Fülöp Róbert azt is elmondta, csak idén több mint 8 millió forintba került eddig az illegális hulladéklerakók felszámolása, az elmúlt 10 évben pedig összességében a 100 milliót is meghaladta ez az összeg.

További friss hírek