Lágerjárat Kiskunhalason – 2 hétig tekinthető meg a kiállítás a vasútállomáson

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából elkészítette a „LÁGERJÁRAT” című utazó vagonkiállítást, mely azon magyarországi vasútállomásokat keresi fel, amelyekről a 0060-as parancs alapján – 1944 végén és 1945 elején – deportálások indultak a Szovjetunióba.

Egy korabeli G típusú tehervagont rendeztünk be kiállítási térnek. Kordokumentumokkal, képekkel, vetítésekkel mutatjuk be a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások sorsát, tragédiáját, 1944-49 időszakáról. A Lágerjárat egy szimbólum, nem tartalmaz múzeumi tárgyakat, relikviákat. Szimbóluma az emlékezésnek és szelíd eszköze az emlékeztetésnek. Tablókon megjelenik a kor történelmi háttere szöveges formában, fényképekkel illusztrálva. A művészet és a mai technika segítségével emlékeztet XX. századi történelmünk embertelenségeire.

Az állomáshelyek helyszínein a környékre vonatkozó legfontosabb tények közléséhez várjuk mindazon szervezetek, magánszemélyek segítségét, akik a „LÁGERJÁRAT” Vagonkiállítás ott tartózkodása alatt rendelkezésünkre tudják bocsátani az 1944-49-es korszak történeti dokumentumait, helytörténeti
kiadványokat, hogy a múlt ne menjen feledésbe.

A Vagonkiállítás utazó jellege nagy lehetőséget nyújt, hogy minél szélesebb körben váljon ismertté történelmünk sokáig eltitkolt része. A „Málenkij robot” története tabu téma volt, a történelemkönyvek sem tartalmazzák.

Az egész országot behálózó utazó Vagonkiállítás célja, hogy a közönséggel, s elsősorban a fiatalsággal megismertesse az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi tényt. A Vagonban ismeretátadó, oktató programra nyílik lehetőség, a helyszíni tárlatvezetés mellett rendhagyó történelmi órát is lehet tartani.

A kiállítás fontos elemei i a folyamatosan futó filmek: 
– JurkovicsJános-Havasi János: Idegen ég alatt – Dokumentumfilm az Ural környéki kutatómunkáról,
– Pécsi Csaba – Pécsi Dániel: A mi Golgotánk – Emlékfilm,
– Havasi Dániel: PERM 36 – Az utolsó GULAG láger – Dokumentumfilm,
– Bartók Csaba: Ártatlanul a Gulágon – Túlélők emlékezete
További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve