Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja épül Tázláron

Illusztrációs kép: envato.com / Halasinfo

Tázlár község kiváltságos helyzetben van Bács-Kiskun megyében a benapozott órák számát tekintve. Ezért egy nemzetközi befektető úgy döntött, hogy óriásméretű napelemparkot hoz létre a zöld besorolású településen – számolt be róla a vira.hu.

Magyarországi telephellyel és budapesti székhellyel rendelkező MET nemzetközi cégcsoport a kivitelezője annak a közel 100 hektáros napelempark építésének, amelynek a munkálatai már el is kezdődtek. A település iparűzési adóját várhatóan jelentős mértékben növelni fogja a beruházás, tudta meg a portál Bán Róbert polgármestertől.

A település első embere elmondta, hogy emellett a falu még több előnyre is szert tehet: „Bízunk abban, hogy a betáplálás kihatással lehet akár a középfeszültségű vezetékeken keresztül a falu egyenletesebb energiaellátására is. Így talán megszűnhetnek azok a pillanatnyi áramszünetek is, amelyek eléggé megnehezítették a számítógéppel vagy a finomabb elektronikával dolgozó cégek, hivatalok életét.”

Azonban egy kézzel fogható pozitív „hozadéka” van már a beruházásnak, ugyanis a kivitelező cementes stabilizációval illetve kőzúzalékkal megerősítette a parkhoz vezető utat (ami a Tázlárt és Pirtót összekötő földes út is egyben). „Ez azért volt szükséges, mivel a kamionok, amelyek hozzák a napelem építéséhez szükséges anyagokat, megbízhatóan kell, hogy közlekedjenek” – tette hozzá Bán Róbert.

A polgármester elmondta, hogy a kivitelező már keresi a helyi vállalkozókat és munkaerőket, akik különböző eszközökkel, akár segédmunka révén is be tudnak csatlakozni az építkezési folyamatokba. A MET Kft. szakemberei az önkormányzat segítségét is kérték abban a tekintetben, hogy a vidékről érkező munkavállalóknak szállást és étkezést is biztosítson. A befektető-kivitelező terve szerint késő ősszel, október-november magasságában el is készülhet a beruházás.

vira.hu, Kiss Tamás

További friss hírek