Málenkij robot kiállítás Kisszálláson

Vándorkiállítás nyílt a Kisszállási Sallai István Általános Iskola felső szintjén.

A kiállítást a Pásztortűz Egyesület biztosítja a környék minden iskolájában. A Málenkij robot kapcsán a gyerekek betekintést nyernek az emberek életébe és a képek alapján megismerik a kényszermunka nehézségeit. A kiállítást Végső István történész nyitotta meg és november 17-ig látható az érdeklődők számára.

„Kedves, amikor láncon vittek, a porban fehér kavicsot láttam. Kedves, amikor láncon vittek, a kis kavicsról dalt dudorásztam. Kedves, amikor láncon vittek, a kis kavicsot fel nem emeltem; Kedves, amikor láncon vittek, a dalt csak magamban énekeltem.” – szól az egyik GULÁG vers az 1945-től szovjet területre kényszermunkára ártatlanul elhurcoltak tragédiájáról.
A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében, 2016 őszétől iskolákba viszik el a vándorkiállítást, amelyben a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásait ismerhetik meg. Az ötödik állomáson, 2016. november 9-én a Kisszállási Sallai István Általános Iskolában nyílt meg a tárlat. Zsoldos Ildikó igazgatónő köszöntötte a kezdeményezést. A 71 éve történt tragikus eseményeket Végső István történész vázolta fel a tanároknak és a diákoknak.
„A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” részeként valósul meg a programsorozat. A kiállítás 2017. februárig utazik a Kiskunhalasi Járás iskoláiban.

További friss hírek