Még további fél évig biztosan fennáll a bevándorlási válsághelyzet

A kormány pénteken megjelent rendelete szeptemberig meghosszabbította a három éve elrendelt bevándorlási válsághelyzetet.

A Magyarország egész területére elrendelt válsághelyzetről szóló határozat szeptember 7-én veszíti hatályát. A migrációs válsághelyzetet 2016 márciusában hirdette ki a kormány. Azóta folyamatosan fenntartották az intézkedést.

A menedékjogról szóló törvény szerint ilyen intézkedés akkor rendelhető el, ha „a Magyarországra érkező elismerést kérők száma egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt vagy egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt meghaladja”, továbbá ha „a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma – a külföldiek ellátásában közreműködő személyeket nem számítva – egy hónap átlagában a napi ezer főt, két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt vagy egy hét átlagában a napi ezerhatszáz főt meghaladja”.

Okot adhat a válsághelyzet elrendelésére az is, ha „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki”, amely a határvonal védelmét vagy valamely magyarországi település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, „különösen, ha e területen, illetve az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

A hírekből (rendőrségi statisztikákból – a szerk.) megállapíthatóan jelenleg az érkezők száma meg sem közelíti a törvényben szerinti létszámot. A Magyarország egész területén elrendelt válsághelyzet három éve, 2016 márciusa van érvényben. A rendőrség Police.hu-n közzétett statisztikája szerint jelenleg ez a helyzet:

MTI/hvg.hu/police.hu

További friss hírek