Meghökkentő kiállítás

Kazi Roland, a Halashoz és Kelebiához kötődő művész alkotásaiból nyílt kiállítás a Várfok Galéria Project Room tavaszköszöntő tárlatán.

A Várfok Galéria Project Room tavaszköszöntő kiállításán egy fiatal alkotó, a MOME média design szakán 2014-ben végzett Kazi Roland (1987, Kiskunhalas) mutatkozik be a nagyközönségnek első egyéni tárlatával.

Diplomamunkáját, a Hiedelemverklit tavaly nagy sikerrel mutattuk be az Art Market Budapest keretein belül. A Hiedelemgyár című kiállításon legújabb munkája, a Váltott gyermek című kinetikus szobor mellett videoperformanszait is megismerhetik a látogatók.

kaziroland1Kazi Roland fiatal kora ellenére jellegzetes alkotói világot alakított ki: műveiben különböző népi hiedelmeket, babonákat dolgoz fel. A témaválasztás hátterében személyes indíték, a művész vidéki származása áll: vidéken a hiedelmek ma is élő hagyományt jelentenek, itt az ember még ma is sokszor szembe találja magát a babonák által előhívott népszokásokkal, boszorkánytörténetekkel.

A művek elkészítését anyaggyűjtés, tényleges néprajzi kutatás előzi meg, amelynek folyamán az alkotó behatóbban megismerkedik a szájról szájra terjedő hiedelmekkel. A Project Roomban kiállított alkotás – amely Kazi egy jövőbeli tervének, a születés-házasság-halál ciklus feldolgozásának első eleme – a születéssel kapcsolatos hiedelmek egyikéből, a váltott gyermekből merít. A népi hit szerint a váltott gyermek egy rosszindulatú természetfeletti lény torzszülött gyermeke, akire az az „igazi” gyermeket kicserélte. A történet az alkotásban három szinten, az eredeti népi kontextusból eltávolítva, modern köntösbe bújtatva jelenik meg, ahol a hiedelmek – miként egy gyárban – futószalagon kerülnek feldolgozásra.

Kazi Roland hiedelmeket feldolgozó alkotásaiban a hagyományok megőrzésének, továbbvitelének vágyát fedezzük fel: rámutat kollektív emlékezetünkben szunnyadó régi hiedelmekre, amelyek a modern, urbánus társadalmunkban a feledés veszélyének vannak kitéve, és csak az újbóli előhívásukra várnak.

varfok-galeria.hu

További friss hírek