Megszületett az ítélet: Két év felfüggesztett fogházra ítélték a gondatlan kutyatartót

Tárgyalás nélkül két év felfüggesztett fogházra ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a halasi férfit, akinek elkóborolt kutyái tavaly életveszélyesen összeharapdáltak egy idős férfit – számolt be róla a baon.hu.

Mint arról az ugyesszeg.hu alapján beszámoltunk, két kutya majdnem megölt egy idös embert egy Kiskunhalas hoz közeli tanyán.

A vádirat szerint a vádlott egy rotweiler és egy belga juhász fajtájú kutyát tartott a kiskunhalasi tanyáján. A férfi tudta, hogy az állatok ki tudnak jutni a tanyáról az elhanyagolt, rossz állapotú kerítésen vagy a rendszerint nyitva hagyott nagykapun keresztül. A kutyák többször ki is szöktek és a sértett mintegy 3-400 méterre lévő tanyához szaladtak, ahol az udvaron tartott kutyákat ugatták. 2018 tavaszán a kutyák agresszív magatartása miatt a közterület felügyelők többször felszólították a vádlottat, hogy javítsa meg a kerítést, de a vádlott továbbra sem akadályozta meg, hogy a kutyák kijussanak a tanya területéről.

2019. október 4-én, délután, a vádlott úgy ment el otthonról, hogy a tanya kapuját nyitva hagyta, és nem gondoskodott arról, hogy a kutyák ne tudjanak kiszökni. A felügyelet nélkül hagyott ebek kijutottak, majd a sértett tanyájának közelében rátámadtak a 71 éves férfire. A támadás miatt a sértett a földre került, őt a kutyák testszerte összeharapdálták, ruháját megszaggatták. Az idős férfi segélykiáltásait a boltból hazaérkező fia hallotta meg, aki a kutyákat elzavarta és értesítette a mentőket, akik a sértettet kórházba szállították.

Amikor a vádlott este ittasan hazaért, a rendőrök már a tanyájánál várták. Az idős sértett a sérülései miatt életveszélyes állapotba került, ezért meg kellett műteni és intenzív osztályon kezelték. A sértett a kórházi ápolása során 2019 decemberében elhunyt, de halála nem a kutyák által okozott sérülések miatt következett be.

A sértettnek azért okozhattak ilyen sérüléseket a kutyák, mert a vádlott gondatlanságból az állattartás szabályait megszegve nem gondoskodott arról, hogy a kutyái ne juthassanak ki a tanya területéről.

A szabadlábon védekező vádlottat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett, súlyos testi sértés vétségével vádolta meg.

A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre
felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki a férfivel szemben. A két kutyát veszélyes ebbé nyilvánították, majd – mivel a tulajdonosuk a további tartásukat nem vállalta – elrendelték életük kioltását. A bíróság végzése nem jogerős

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve