Megtagadta egy kiskunhalasi orvos a védőoltást a menekült kisfiútól

A törvényi előírásokat be nem tartva tagadta meg egy orvos egy Magyarországon született menekült kisfiútól a kötelező védőoltást.

Megtagadta a kötelező védőoltások beadását egy kiskunhalasi háziorvos egy féléves, kongói babának, aki itt született, és akinek a szülei menekültek. Születésekor édesapja menekültügyi őrizetben volt, és még édesanyja sem rendelkezett végleges státusszal (azóta mindketten védelmet kaptak).

Pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében ez nem lehetett volna akadálya annak, hogy a kisfiú hozzáférjen az alapvető egészségügyi ellátáshoz, így a kötelező védőoltásokhoz – állítja a kisfiú családját segítő Magyar Helsinki Bizottság. A háziorvos azonban a nyáron mégsem oltotta be a kisfiút, mondván, a fiú nem rendelkezett taj-kártyával, így az orvos értelmezése szerint nem jogosult a magyar egészségügyi ellátásra.

A Helsinki Bizottság szerint a törvény egyértelműen fogalmaz: az életkorhoz kötött védőoltásokat meg kell kapnia a menedékkérő gyerekeknek is. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menedékkérők addig, amíg kérelmük elbírálásra nem kerül, a hivatal által kiállított humanitárius tartózkodási engedélyükkel igazolhatják magukat az orvosi rendelőkben, mert amíg ügyük nem zárul le, nem kapnak taj-kártyát. Ha a menedékkérő bemutatja a tartózkodási engedélyét, az azon található sorszám és tartózkodási hely regisztrálásával az orvosok kötelesek ellátást nyújtani.

A jogvédő szervezet közbenjárására, egy másik orvostól a kongói kisfiú is megkapta a kötelező oltást, sőt még azokat a nem kötelezőket is, „amelyekre futotta az őt segítő jó szándékú emberek pénztárcájából”.

hvg.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Megtagadta egy kiskunhalasi orvos a védőoltást a menekült kisfiútól

A törvényi előírásokat be nem tartva tagadta meg egy orvos egy Magyarországon született menekült kisfiútól a kötelező védőoltást. Megtagadta a kötelező védőoltások beadását egy kiskunhalasi háziorvos egy féléves, kongói babának, ...