Melegünk lesz

„ Ha végre itt a nyár, és meleg az idő…”, akkor irány a szabadba! A szeszélyes áprilisi időt felváltotta a májusi szeles idő. Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, a jövő hét elejétől nyárias hőmérsékleteket mérhetünk, napozhatunk és árnyékot kereshetünk felváltva. 

A napozásnak hála, pótolhatjuk a D-vitamint a szervezetünkben, de óvatosan kell kezdeni, bizonyos szabályokat érdemes betartani ahhoz, hogy bőrünket ne tegyük ki napégésnek, egyéb káros elváltozásnak.

A felnőtteknek, a gyerekeknek egyaránt nagyon jó krémek vásárolhatók, használatukkal pedig tanácsos élni minden alkalommal, ha huzamosabb időre Napon tartózkodunk. A szelesebb időben nagyobb eséllyel égethet a Nap, ezért fokozott óvatossággal legyünk tűző melegben.

Folyadékbevitelről mindig érdemes gondoskodni. Lehetőleg ne alkoholos-, egyéb cukros üdítőkkel próbálkozzunk a testünk vízháztartását egyensúlyban tartani. A napszúrás esélyéről sem szabad elfeledkezni, hiszen súlyos tüneteket okozhat. A felforrósodott tárgyak égési sérülésekhez vezethetnek, ezekkel is óvatosan bánjunk. Az állatokra is ügyeljünk, hiszen ők hátrányosabb helyzetben vannak. Ellátásukra, viselkedésükre fokozottabb figyelemmel legyünk kánikula idején. Aki bizonytalan, hogy milyen praktikákkal segítheti kánikulában is kutyáját, macskáját egyéb kedvencét, haszonállatát, az szakembertől kérhet segítséget.

Élelmiszerek fogyaszthatóságát, eltarthatóságát, minőségét is gondosabban figyeljük. A melegebb levegő hőmérséklet hatására a hűtőgépek, egyéb elektronikai cikkek is nagyobb szerepet kapnak a mindennapi életünkben.

A napozás után tanácsos pár óráig várni a zuhanyzással, ezzel is elősegítjük bőrünk természetes barnulási folyamatát. Pontos adatok nem szólnak arról, hogy mennyi időt és mikor szabad, tanácsolt Napon tartózkodni. Ebben az esetben is jól jöhet az arany középút megtalálása: józan ész, tapasztalás, megérzés segíthet eldönti személyre szabottan  mi a jó meleg időben.

Autóvezetés közben is megnőhet a reakcióidő, ezért fokozott óvatossággal, türelemmel, kisebb sebesség megválasztásával is tehetünk magunk és az utakon közlekedők biztonságáért.

További friss hírek