Melegvíz csökkentés a környezettudatosság jegyében

Ha környezetvédelemről beszélünk, sokaknak hagyja el a száját ahhoz hasonló mondat, miszerint nem sokat számítanak azok a dolgok, amiket egyénként tenni tudunk. Fontos leszögezni azonban, hogy minden, még az egészen apró lépések is számítanak, ha környezetvédelemről van szó. Ilyen apró lépés lehet a tudatos melegvíz használat is.

Egy fárasztó nap lezárásaként kevés jobb dolgot tudunk elképzelni egy kellemes kádfürdőnél. Ha a hangulatot is fokoznánk, illatokat is bevethetünk, és gyertyákkal világíthatjuk meg a helyiséget. Az árammal így valamennyire ugyan spórolunk, de a kád megtöltéséhez szükséges víz mennyisége közel sem mondható környezettudatosnak. Időnként persze megengedhetjük magunknak ezt a luxust, különösen, ha egyébként odafigyelünk néhány apróságra a mindennapokban. Lássuk, miket tehetünk környezetünk védelme érdekében!

Kézenfekvő megoldás, hiszen kevesebb vizet folyatunk el akkor, ha kádfürdő helyett a gyors zuhanyzás mellett döntünk a hétköznapokon. Míg a kádfürdőzéshez átlagosan 140 liter vizet használunk el, addig ennek körülbelül a fele folyik el egy kényelmes hosszúságú zuhanyzás során. Ha tovább szeretnénk csökkenteni a vízfelhasználásunkat, további lépéseket is tehetünk, például a szappanozás idejére el is zárhatjuk a vizet. Nagy mennyiségű vizet spórolhatunk akkor, ha a vizet nem folyatjuk feleslegesen, így fogmosás közben sem, valamint a mostanában igencsak aktuális gyakori kézmosás alkalmával is elzárva tartjuk azt a szappanozás idejére.

Az így keletkezett megtakarítás a számlánk negyedét is kiadhatja.

  • kép: megtakarítás a számlánk negyedét is kiadhatja. jpg

A WC használat közben is spórolhatunk

A hagyományos WC-k rendkívüli mennyiségű vizet képesek elhasználni még átlagos felhasználói szokások mellett is. Egy öblités alkalmával akár 12 liter vizet is lehúzhatunk a WC-n, szó szerint, és átvitt értelemben is.

Elsőre talán nem tűnik nagy mennyiségnek ez, azonban ha családban gondolkodunk, ez két gyermekkel már 2-300 litert is kitesz napi szinten. Gyermekeinket már egészen kis koruktól kezdve érdemes a spórolásra és környezettudatosságra nevelni, melynek keretében megtaníthatjuk számukra az ideális WC használatot is. Érdemes olyan WC tartályt beszerezni, amivel magunk szabályozhatjuk az elfolyó víz mennyiségét például azzal, hogy röviden, vagy hosszan nyomjuk meg a gombot. A gyermekek még élvezik is az effajta játékosságot.

Használjunk indirekt tárolót

Az indirekt tárolók optimális fűtőberendezéssel együtt használva, azonos teljesítményű vízmelegítőkhöz képest többnyire gazdaságosabb megoldásnak számítanak. Az álló melegvíztárolók ráadásul nem csak környezetkímélő, de helytakarékos és praktikus megoldásnak is számítanak.

Kompromisszumot sem szükséges kötnünk a használatához, hiszen ezek a készülékek egyidejűleg több vízvételi hely (több csap), valamint zuhanyzós csaptelepek ellátására is alkalmasak. A tárolt melegvíz pedig minden háztartásban jól használható, hiszen a mindennapi tisztálkodási és étkezési célú víz igényünket is megoldja.

Ne feledjük, nincs kis lépés, ha környezetvédelemről van szó!

További friss hírek