fbpx

Ingatlanpiac: mennyire tartja a lépést Kiskunhalas Bács-Kiskun megye nagyobb városaival?

Kép: nepszava.hu

Összesen négy település: Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Baja és Kalocsa ingatlanáraival vetettük össze a kiskunhalasi átlagárakat, mivel jelenleg ez az öt település a legnagyobb lélekszámmal rendelkező város megyénkben. Az elmúlt pár hónapban mindegyik településre jellemző volt a kínálati árak stagnálása, vagy az esetleges csökkenése. De vajon milyen helyzetben van Kiskunhalas a többi várossal szemben? Cikkünkben hamarosan fény derül rá.

Hogyan szerepelnek a családi házak?

Ha jól szemügyre vesszük a családi házak árának alakulását a februári hónapban, felfedezhetjük, hogy Bács-Kiskun megye nagyobb települései közül magasan Kecskemét vezeti a listát, a maga 363 ezer Ft/m2-es átlagárával. Kiskunhalason ennél jóval alacsonyabb áron lehetett családi házhoz jutni, hiszen itt 177 ezer forintos négyzetméterár volt a jellemző, ez az összeg majdnem a fele a kecskeméti áraknak. A Kiskunhalason eladó családi házak árfekvésénél már csak a kalocsai alacsonyabb a vizsgált városok tekintetében, hiszen itt februárban 162 ezer Ft/m2-es áron kínálták a házakat. A halasi árakat megelőzte még Baja és Kiskunfélegyháza is, ezeken a településeken átlagosan 209 ezer és 225 ezer forintos négyzetméter áron lehetett házat vásárolni.

A lakások piacán kicsit más a helyzet

Kecskemét vezető szerepe változatlan, hiszen mind a panellakások, mind a téglalakások árai magasan vezetik a listát. 2020 februárjában az Ingatlannet.hu adatai alapján a panellakásokat 380 ezer, a téglalakásokat 481 ezer Ft/m2-ért kínálták átlagosan. Kiskunfélegyháza, Baja, Kalocsa és Kiskunhalas között már nem látható ilyen nagy eltérés a kínálati árak tekintetében. A Kiskunhalason eladó tégla-, illetve panellakások átlagára 224 ezer és 229 ezer Ft/m2 volt. Kiskunfélegyházán ez a két összeg elérte a 270 és 258 ezer forint. Februárban Baján és Kalocsán a téglalakásokat 253 és 256 ezer Ft/m2 átlagáron kínálták eladásra. A panellakásokat valamivel alacsonyabb négyzetméterenkénti áron hirdették, szám szerint Baján 247 ezer, Kalocsán 238 ezer forintért.

Úgy néz ki megéri Kiskunhalason lakást vásárolni, hiszen megyei szinten előnyös áron juthatunk egy nagyobb településen fekvő ingatlanhoz, valamint számos kedvező adottságának és dinamikus fejlődésének köszönhetően igen jó választás mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára.

A járványhelyzet hatása érezhető az építőipar területén is

Az országunkban a jelenlegi járványhelyzet szinte minden szektorra rányomja bélyegét, így az ingatlanpiac és az építőipar sem kivétel alóla. Kijelenthető, hogy az építőiparban már elkezdtek emelkedni a munkadíjak, ennek ellenére még így is csökken a szektorban dolgozók aránya, hiszen a külföldi munkavállalók egy része, a járvány eredményeképp kialakult bizonytalanság miatt hazaköltözött, az idősebb, 60 év feletti korosztály pedig ebben a helyzetben már nem annyira munkaképes.  Az import anyagokat ezen a területen is nehezebb beszerezni, azonban nem kivitelezhetetlen. Vannak beruházók, akik elkezdtek várni az új fejlesztésekkel, viszont ettől függetlenül az építőipar továbbra is dolgozik, termel és működik. Nagy segítség lenne számukra, ha az ágazatot kiszolgáló szervezetekben biztosítanák a működést így segítve a további menetelést.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve