„Messze vagyunk mi… nem lát el idáig a város szöme….” – Programajánló

Október 17-én Szankon, a Kiskun emlékhelyen megrendezésre kerülő, egész napos „Régi Idők Vásárában” 10:00 órától meghívott vendég lesz Mester Sándor kiskunhalasi népművelő, aki a homokhátsági tanyákról fog előadást tartani a vetítőteremben.

Naponta látjuk őket, elmegyünk mellettük, megszemléljük a vonatból. Megihlették a költőket is. Radnóti „szelíd tanyát”  említ a vad „térképként látható táj”  ellentéteként az egyik legszebb versében. Számtalan festő, fotóművész talált témát, lelt ihletet egy szép, vagy pont ellenkezőleg, egy elhagyott tanya láttán. A magyar tanyák olyanok, mintha örökidőktől fogva léteznének, pedig „alig” két és fél évszázados múltra tekintenek vissza. Kezdetektől, az 1750-es évektől fogva jósolják a megszűnésüket, elhalásukat, kiüresedésüket. Volt, amikor korlátozták, vagy egyenesen megtiltották az ottélést, a kiköltözést, a fejlesztést. Tipikusan magyar élet-, gazdasági-, lakóhelyi-, társadalmi- formáról, jelenségről van szó, ami, átélve évszázadok viharát ma is van, virágzik (többnyire) és várhatóan még sokáig fennmarad.

Az alföldi tanyák kialakulásának történetéről, típusairól, jelenlegi és várható fejlődési tendenciákról beszél Mester Sándor kiskunhalasi népművelő, aki 1978 óta foglalkozik a témával. Debreceni egyetemistaként Rácz István professzor úr tanítványaként döbbent rá, hogy mekkora érték az ahol és ahogyan nagyszülei, rokonai élnek, éltek. Azóta érdekli a tanyatörténet, tanyakutatás. Diplomamunkák, előadások, publikációk születtek az elmúlt évek eredményeiből. A címben szereplő idézetet is egy négy évvel ezelőtti kutatás során mondta neki Kati néni, aki 73 éve alatt sokat látott, tapasztalt.

Aki részt akar venni egy történelmi időutazáson, szeretné nem csak „kívülről látni”, hanem kissé „belülről” meg is érteni, megérezni azt, mit jelent sokak számára ma is a tanya, az tartson Mester Sándorral.

„A TANYÁKON KINT LAKÓ EMBEREK SZÁMA, INKÁBB SZEMBETŰNŐKÉPPEN MEG SZAPORODOTT” – tanyatörténet és tanyahasználat alakulása a homokhátságon című előadást Szankon, a Kiskun emlékhelyen rendezik meg október 17-én, 10:00 órától.

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

„Messze vagyunk mi… nem lát el idáig a város szöme….” – Programajánló

Október 17-én Szankon, a Kiskun emlékhelyen megrendezésre kerülő, egész napos „Régi Idők Vásárában” 10:00 órától meghívott vendég lesz Mester Sándor kiskunhalasi népművelő, aki a homokhátsági tanyákról fog előadást tartani a ...