Mi a különbség a koffeinmentes és a hagyományos kávé között?

A koffein a kávébab természetes összetevője. Mindig csupán preferencia kérdése, hogy valaki a koffeinmentes vagy a hagyományos kávét mellett teszi le a voksát. Tanulmányok kimutatták, hogy a mértékletes kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár. Mindazonáltal azok számára, akik koffeinintoleranciában szenvednek, kétségkívül a koffeinmentes lehet az egyetlen választás. De vajon mi a különbség a koffeinmentes és a hagyományos kávé között?

Nézzük, mi a különbség a koffeinmentes és a hagyományos kávé között?

Alapvetően a hagyományos és az egyre népszerűbb koffeinmentes kávé több dologban is különbözik egymástól: koffeintartalom, savak, emberi szervezetre gyakorolt hatások és a legszembetűnőbb, az íz. A koffeinmentesítés során megváltozik az eredeti kávébab, így nyilvánvaló, hogy az eszerint készült kávé íze más lesz, mint a koffeines változaté. Ettől függetlenül bizony a kávé szerelmeseinek körében minkét változat népszerű. A koffeinmentes kávé készítésének folyamata azt jelenti, hogy a kávébabból a koffein több mint 95 százalékát kivonják, és az ilyen kávé a további feldolgozás során az antioxidáns-tartalmából is sokkal többet veszít.

Mennyi a napi koffeinlimit?

A dietetikusok által megszavazott javaslatok tükrében egy átlagos felnőtt ember számára a norma szerinti napi koffeinmérték 300 milligramm összmennyiségben limitált. A napi több mint 500 milligramm koffein már komoly egészségügyi problémákat okozhat. Azok számára, akik naponta több mint három csésze kávét isznak, a koffeinmentes bizony jobb alternatíva lehet, mert ez által kevésbé lesznek hajlamosak a szorongásra, a stresszre, a depresszióra, az alvászavarokra, a szabálytalan szívverésre, a krónikus fejfájásra és a gyomorégésre. Ha orvosa azt tanácsolja, hogy kerülje a koffeint, vagy mert olyan gyógyszereket szed, amelyek szintén nem tolerálják azt, akkor válasszon egy koffeinmentes legjobb kávé márkát.

A fotó forrása: Legend_art / Shutterstock.com

További friss hírek