Mit jelent, ha pozitív lett a PCR-teszt?

Illusztrációs kép: envato.com

Egyre többen válnak érintetté a tesztelésben, és mikor hozzájutnak az eredményhez, sokszor nem világos, mit is jelent, ha pozitív lett a PCR-teszt – világít rá a pecsma.hu

Sok esetben több hétig, ritkábban pedig akár 5-8 hétig is pozitív eredményt mutathat a teszt, de vajon mi áll ennek hátterében?

A vírusok nagyon változatos és összetett struktúrát mutatnak a pécsi kutatók szerint. . Ha el szeretnénk képzelni a SARS-CoV-2 szerkezetét akkor kintről befelé haladva egy membránt (felszíni fehérjékkel), egy burkot és végül a legbelül őrzött RNS alapú genetikai állományt kell elképzelni. A PCR teszt a legbelül őrzött RNS szál egy bizonyos darabját sokszorosítja fel, így teszi „láthatóvá”/kimutathatóvá a vírus jelenlétét.

Ez jelenlét azonban nem egyenlő a fertőzési képességgel. Az egy sokkal összetettebb folyamat és jelenleg egy nagyon fontos tudományos kérdés.
Csak néhány dolog, ami befolyásolja:
  1. A vírusok a szervezetben, annak sejtes folyamatait felhasználva sokszorozzák magukat. Ennek során csak részben készülnek valóban fertőzőképes vírusok. Egy áprilisi tanulmány például egymillió PCR-rel kimutatható vírusgenom mennyiség/ml alatt nem talált fertőzőképes vírusokat. Ez jól szemlélteti az arányokat.
  2. Leadott mennyiség – Mivel a PCR-rel mért érték indikálja a kezdeti mennyiséget is (videó), így idővel következtetni tudunk majd megfelelő járványügyi megfigyelést követően, hogy mely PCR értéknél vagyunk legnagyobb eséllyel fertőzőképesek.
  3. Felvett mennyiség – nem mindenki fogékony ugyanolyan mértékben. Mint minden vírusfertőzésnél itt is vannak emberek, akik kevesebb vírustól is megfertőződnek, míg másoknak nagyobb dózis kell ugyanehhez. Ez is egy tudományosan nyitott kérdés egyelőre.
Így, mivel sok kérdés még nyitott, aki PCR pozitív azt „potenciálisan fertőzőképesnek” ismeri egyelőre a tudomány, bár biztosan csökken ennek kockázata, ahogy a vírus mennyiségi csúcsa lefelé halad. A mellékelt ábra jól összefoglalja a folyamatot, de a legfőbb gond egyelőre a fertőzőképességi periódus pontos ismerete. Amit egyelőre tudunk, hogy a fertőzőképesség csúcsa a fertőzés kezdeti szakaszához húz inkább, így ekkor különösen fontos a tudatos viselkedés.
Mivel számos kérdés még tudományosan tisztázatlan, mindenképp fontos hangsúlyozni az egyéni felelősség fontosságát. A maszk viselésével a leadott dózis és a felvett dózis is csökken, a vírus terjedési hatékonysága így romlik. Figyeljünk egymásra
A PCR tesztek megbízhatósága nem kérdéses, világszerte számos megbetegedés diagnosztikájában alapvető eljárásnak számít évtizedek óta. Sok álhír és torzított tény kering erről, érdemes részletesen utánanézni mindennek.

 

 

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Mit jelent, ha pozitív lett a PCR-teszt?

Egyre többen válnak érintetté a tesztelésben, és mikor hozzájutnak az eredményhez, sokszor nem világos, mit is jelent, ha pozitív lett a PCR-teszt - világít rá a pecsma.hu.  Sok esetben több hétig, ritkábban pedig akár 5-8 hétig is pozit...