Nagybányai művészportrék – Új kiállítás nyílik a Thorma János Múzeumban

Thorma János: Önarckép (részlet), 1897. Magyar Nemzeti Galéria

Kiskunhalasi Őszi Tárlat 2018 címmel megrendezésre kerül a Thorma János Múzeumban a sorozat első kiállítása, a Nagybányai művészportrék.

A 2018. augusztus 28-án, 16 órakor nyíló kiállítást Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma) nyitja meg, köszöntőt mond Bányai Gábor, országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert, Kiskunhalas város polgármestere. A kiállítást bemutatja Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató helyettese. A kiállítás kurátorai: Szücs György és Bay Miklós műgyűjtő.

A kiskunhalasi múzeum felvállalta azt a feladatot, hogy a nagybányai művészek és Thorma János életművét megismertesse a nagyközönséggel. A programsorozat első lépéseként 2017-ben 200 m2 alapterületen a múzeum új, kétszintes épületszárnyában megnyílt a 115 festménynek otthont adó Thorma Galéria – Thorma János festészete tárlat és a Bay Gyűjtemény – Nagybányai művészeti állandó kiállítás. Az erdélyi származású Bay házaspárnak és Kiskunhalas városának köszönhetően létrejött Magyarország legnagyobb, a nagybányai művésztelepen alkotók munkásságát a kezdetektől a fennállásáig bemutató kiállítása.

A Kiskunhalasi Őszi Tárlat keretében a múzeum folytatni kívánja a nagybányai művészetet bemutató tevékenységét és minden esztendő derekán megszervez egy olyan időszaki kiállítást, amelyben a nagybányai alkotók munkásságának sokrétűbb bemutatására törekszik.

Az idei Nagybányai művészportrék tárlat 29 művész 44 alkotásával a múzeum látványos módon avatja be a nézőt az alkotók és arcképeik megismertetésébe. A nagybányai festők arcképei tárlat szomszédságában található Bay Gyűjteményben ugyanannak a művésznek egy-egy reprezentatív alkotásaival is találkozhat a látogató. A 30 önarckép és a 14 művésztársról készült festmény betekintést nyújt a művészek érzelmekkel átszőtt, baráti és családi kötelékekkel megerősített gazdag világába.

Célunk az, hogy a művésztelep jelentős és kevésbé ismert alkotóiról is minél árnyaltabb és hitelesebb képet mutathassunk az érdeklődő közönség és a szakma képviselői számára.
A kiállítás megtekinthető 2018. december 9-ig, a múzeum nyitvatartási idejében. A Kiskunhalasi Őszi Tárlat keretében számos kulturális program valósul meg: Jurecskó László – Nagybánya újrafelfedezése előadás és tárlatvezetés; Zsellér Ágnes koncert; Bay Gyűjtemény és Thorma Galéria könyvbemutató; Nagybányai művészportrék kiállítás zárórendezvénye.

Információ: Thorma János Múzeum (6400 Kiskunhalas, Köztársaság u. 2.); 06-77-422-864; [email protected]

További friss hírek