Néhány alapvető tanács a pénzed gyarapítására

Nem kell feltétlenül keményen dolgoznod, ahhoz, hogy pénzt tudj spórolni. Növeld a tőkédet könnyedén, a megtakarítási számládra érkező fizetési csekkek vagy pénzjutalmak által. Ezeket a számlanyitás vagy pénzed letétbehelyezésének ellentételezéseként kaphatod a pénzintézettől, a megtakarításaid pedig évente, bizonyos százalékkal emelkedni fognak. Ezt a százalékot hívjuk kamatnak. Minél tovább hagyod a betéteitedet érintetlenül, annál nagyobb mértékű lesz a növekedés.

Különböző módszerek léteznek, amelyek segíthetnek gyarapítani a pénzedet. A kamatos kamat, a 72-es szabály és a pénzintézet dokumentumainak alapos áttanulmányozása csak néhány módja annak, hogy könnyedén növelni tudd a megtakarításaidat. Ne hagyd, hogy a nehezen megkeresett kamatod elvesszen a büntetések és banki díjak útvesztőjében. Olvasd át alaposan a tájékoztatót és ismerd a díjszabásról, költségekről, büntetésekről, kamatokról és változó kamatokról szóló apróbetűs részeket, mielőtt számlát nyitnál. Azáltal, hogy megérted, hogyan működnek a kamatok és a megtakarítási számlák, sokkal magabiztosabb leszel, amikor döntést kell hoznod a pénzkezelésedről.

Kamatos kamat

A kamatok gazdaggá tehetnek Téged! Ha például 100 dollárt lekötsz a számládon, aminek a kamata 6%-os, akkor az év végére a megtakarításod összege 106 dollárra fog emelkedni. A kamatos kamat még kedvezőbb lehet, hiszen ilyenkor a kamatod is kamatozik. A 106 dollár az első évi 6%-ot kamatot követően a következőben már 6,36 dollárt, vagyis további 0,36%-os növekedést jelentene. Végeredményben már 112,36 dollárod lenne. Abban az esetben, ha 40 évig a bankban tartottad a pénzedet és ezért 6%-os kamatot kaptál, akkor a számládon lévő összeg 1 028 dollárra nőtt, ami az eredeti összeg tízszerese.

72-es szabály

Meg szeretnéd duplázni a pénzedet? Akkor alkalmazd a “72-es szabályt”, ami egy matematikai képlet és segít megtudni, mennyi időt fog igénybe venni a pénzednek megduplázása. Először is oszd el a 72-t a pénzed után járó éves kamatlábbal. Vagyis, ha a kamatod 6%-os, akkor oszd el a 72-t 6-tal. Végeredményben tehát, ekkora kamatláb mellett 12 évig fog tartani, mire megduplázod a megtakarításaidat. A pénzügyi céljaid kitűzésénél nagy segítség lehet ez a 72-es szabály, általa megalapozottabb döntésre fogsz tudni jutni.

5 tanács a spóroláshoz

1. Legyen prioritás a spórolás.

Minden alkalommal, amikor megérkezik a fizetésed, tegyél félre belőle egy meghatározott összeget. Nem számít, hogy minden hónapban mennyit tudsz félrerakni, még ha keveset is, a spórolás egy jó szokás.

2. Automatizáld a megtakarításod.

A fontosabb pénzintézetek lehetővé teszik, hogy online vagy mobilalkalmazáson keresztül automatikusan utalható legyen a pénzed a folyószámládról a megtakarításaidhoz. Ilyen megtakarítási vagy befektetési számla például az online etoro számla.  (Itt olvashatsz az etoro-ról többet, mielőtt a döntést meghoznád).

3. Derítsd fel a pénzedet a megtakarításhoz.

Tartsd számon egy héten át a kiadásaidat, meg leszel döbbenve mire mennyit költesz. Ahogy egy kicsit is változtatsz majd a kiadási szokásaidon, rögtön sokat fogsz tudni spórolni.

4. Tartsd meg az aprót.

Néhány szupermarketben vannak olyan berendezések, amelyek alacsony díj fejében beváltják az érméidet papírpénzre. Gyűjtsd össze a háztartásodban felhalmozódott aprót, öntsd ebbe a gépbe és nézd meg, mekkora összeg kerülte el eddig a figyelmedet. Majd ahelyett, hogy ezt rögtön elköltenéd, fontold meg, hogy inkább átirányítod a megtakarításaidhoz.

5. Szabadulj meg az extra kiadásoktól.

Ellenőrizd, hogy nincs-e még élő, de már hasztalan előfizetésed, ez lehet edzőtermi szerződés, újságelőfizetés vagy streaming szolgáltatás, ami már abszolút értelmét vesztette a számodra. Az általad már igénybe nem vett szolgáltatások lemondásával évente akár több száz dollárt is megspórolhatsz.

További friss hírek