Nem véletlenül van tűzgyújtási tilalom!

A jó idő beköszöntével egymást érik a kerti teendők és szabadtéri programok, ilyenkor megnő a füstölő avarral, lángoló aljnövényzettel és égő gazzal összefüggő tűzesetek száma, az esetek döntő többségében emberi gondatlanság következtében. Az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzése, illetve a lakosság biztonsága érdekében kiemelten fontos, hogy minden esetben fokozott figyelemmel, a szabadtéri tűzgyújtást szabályozó rendeletek előírásai szerint járjunk el.

234!

Idén megyénk területén már 234 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra szabadtéri tűzesetnél. Az elmúlt időszakban annak ellenére megemelkedett a szabadtéri tüzek száma, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, ideértve a tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Jellemzően növényi hulladék elégetése volt a szabadtéri tüzek oka. A jelenlegi csapadékszegény időszak különösen kedvez az ilyen jellegű tüzek terjedésének.

A tavalyi évben két idős személy is életét vesztette a balul sikerült kerti égetés miatt! (Kecskeméten és Izsákon)

Bács-Kiskun megyében a mai napig nagy számban található hagyományos, tanyás ingatlan. A területen számos nagy kiterjedésű fenyves és lombos erdő is található. Ezeken a külterületi, valamint erdős részeken nagy kihívás jelent a helyszín megközelítése, az oltóvíz utánpótlása, valamint az elszórt tanyák védelmének biztosítása.

Az emberi gondatlanságból eredően, valamint az időjárásnak köszönhetően bekövetkező esetek felszámolása nagy energiákat igényel a tűzoltóságok részéről.

Sok esetben csak a tűzoltók gyors, elszánt beavatkozásának köszönhető, hogy emberi életben, vagyoni értékekben nem tesz kárt a tűz. Azonban minél többször és több helyre riasztanak egyidejűleg tűzoltókat kisebb nagyobb szabadtéri tüzekhez, ami leköti a rendelkezésre álló erőket, annál jobban megnő a kockázata annak, hogy jelentős kár keletkezik életben, vagyonban.

A hivatásos egységek mellett az önkormányzati és az önkéntes tűzoltóknak is sok feladatot ad a szabadtéri tüzek felszámolása! Csak a kiskőrösi önkéntesek idén tizenkilenc esetben oltották a nádasokban, erdők közelében felcsapó lángokat.

Ne égessen, komposztáljon! 

http://www.hulladek-suli.hu/htan/komposzt.htm

http://www.hermanottointezet.hu/sites/default/files/a_komposzt_is_ertek.pdf

https://www.kormany.hu/download/8/e5/a1000/7_Kornyezetvedelmi_keretterv_modositott_20170831.pdf

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve