Nyílt napot tartanak a kiskunhalasi Sorsok Házában

Kiskunhalason, a Hunyadi utca 1. szám alatt működteti több mint öt éve a Sorsok Háza Szociális Intézményt a Magyarországi Baptista Egyház Sorsfor­dító Szolgáltató Központja.

Azokat fogadják és támogatják itt, akik pszichiátriai betegséggel élnek, vagy krízishelyzetben vannak, illetve szenvedélybetegek, de kórházi kezelésük nem indokolt. Az intézmény csütörtökön kitárja kapuit a látogatók előtt. Kiskőrösön, Kiskunhalason, Kalocsán és Kiskunfélegyházán 2015. február 1-jén kezdte meg működését a kiskőrösi székhelyű Sorsok Háza Szociális Intézmény a pszichiátriai betegek nappali ellátására.

– Már a kezdeti tapasztalatok azt mutatták, hogy sok esetben van átfedés a pszichiátriai betegek és a szenvedélybetegek helyzete között, a kettő kapcsolódik egymáshoz. Az ok-okozat kapcsán megjelentek a szenvedélybetegek is az ellátórendszerünkben. Annak érdekében, hogy külön tudjunk speciálisan csak a szenvedélybetegekkel foglalkozni, a már meglévő szolgáltatásokat bővítve a szenvedélybetegek nappali ellátását is elkezdtük működtetni több településen.

Hajdu Julianna, a Sorsok Háza Szociális Intézmény igazgatója / Fotó: Juhász D. Géza

Újabb telephelyeket nyitottunk Baján, Jánoshalmán, Kiskunmajsán, Makón és Hódmezővásárhelyen – mondta el Hajdu Julianna, a Sorsok Háza Szociális Intézmény igazgatója. Háromféle szolgáltatást nyújt a halasi intézmény, a pszichiátriai és szenvedélybetegek nappali ellátása mellett támogatott lakhatást is biztosít tíz fő részére térítés ellenében pszichiátriai betegeknek a Kisfaludy utcában. A halasi telephely ellátási területéhez tartozik a Kiskunhalasi járás – Balotaszállás, Harkakötöny, Kelebia, Kiskunhalas, Kisszállás, Kunfehértó, Pirtó, Tompa, Zsana – közigazgatási területe.

A pszichiátriai betegek nappali ellátását a 18. életévüket betöltött, fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő, pszichiátriai betegek vehetik igénybe. Az ellátásban résztvevők többsége családi környezetben él, rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesül. A legtöbb esetben a család és a szűkebb környezetük is mögöttük áll, az intézményben azonban szakemberek segítik a pszichoszociális fejlődésüket.

Mindennapi elfoglaltságot biztosítanak a számukra, kulturális, szabadidős, családi programokat szerveznek, igény esetén különböző képzési lehetőségeket is. A hét minden napján – kivéve az ünnepnapokat – reggel 7 órától délután 13 óráig várják a pszichiátriai beteg ellátottakat, ahol tisztálkodhatnak, kimoshatják a ruháikat és igény esetén étkez­hetnek is.

baon.hu, Pozsgai Ákos / Fotók: Juhász D. Géza

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve