Orbán: Augusztus 1-től lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI

Jöhet a harmadik vakcina, az egészségügyben csak beoltottak dolgozhatnak, az iskolásoknak oltást szerveznek, az időseket pedig személyesen keresik fel – erről döntött a kormány, a részleteket Orbán Viktor tudatta péntek reggel. Az index.hu összefoglalója.

A harmadik oltással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következők.

  • Augusztus 1-jétől indul.
  • Négy hónappal a második adag beadása után lehet kérni, de az orvosok ettől eltérhetnek.
  • Azt a helyet kell felkeresni, ahol az első két adagot megkapták az emberek.
  • Oltási sorrend nincs, az idősek és fiatalok között nem lesz különbség.
  • Az orvos dönt arról, hogy melyik vakcinát adja be harmadikként.

A miniszterelnök a rádióinterjúban elmondta: arról megoszlanak a vélemények, hogy kell-e harmadik oltás, de félni nem kell tőle, ha pedig az emberek biztonságérzetét növeli, akkor megkapják. Azonban a második oltás után négy hónapot várni kell, ezt a háziorvos bírálhatja felül.

A kényszerítésnek nem vagyunk hívei, viszont hoztunk egy döntést: az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás. Tehát az egészségügyben csak az dolgozhat, aki beoltatja magát. Egyébként is számos kötelező oltást fel kell venniük, ez a lista most bővül

– mondta Orbán Viktor, majd az idősek oltásáról is beszélt. Mint monda, az idősek veszélyben vannak, a delta-variáns agresszív, durva, megtalálja azt, aki nincs beoltva. Aki nem vette fel az oltást, az nagyobb veszélyben van, mint a járvány alatt bármikor.

Minden idős embert, aki nem vette fel az oltást, személyesen fogunk felkeresni

– közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a 65 év felettiek 15 százaléka nem kért eddig oltást.

Orbán Viktor a fiatalok oltásáról, valamint a tanévkezdésről is beszélt, mint mondta, a 16–18 éves korosztály átoltottsága 45 százalékos, a 12–15 éves korosztályban 14 százalékos lehet az átoltottság. Szintén döntés született arról, hogy augusztus 30-án és augusztus 31-én, a tanévkezdés előtti napokban a 12–15 év közöttiek számára oltást szerveznek.

A tanévkezdés előtt, ha a szülők engedélyezik, minden gyermek megkaphatja az oltást

– jelentette be.

A miniszterelnök elmondta: az nyaraljon, aki mindkét oltását megkapta, ugyanis csak így biztonságos; a beutazásokat egyelőre nem korlátozza a kormány. A magyar védettségi igazolványról Orbán Viktor elmondta: most is van három olyan rendezvénykategória, ahol az igazolvány előírás, kötelező. Hozzátette: hogy mit hoz a jövő, azt nem tudjuk, de ha Európában lesz negyedik hullám, akkor az ideér Magyarországra is, így nem zárható ki, hogy más országokhoz hasonlóan bővíthetik a védettségi igazolványra vonatkozó előírásokat.

A miniszterelnök a kínai Sinopharm-vakcináról elmondta, nagy bajt eredményez minden olyan vélemény, amely bizonytalanságot kelt – ez a járvány idején különösen ártalmas.

A legnagyobb veszélyt nem az a néhány eszement orvos jelenti, aki oltásellenes, mert a miniszterelnökök közt is van habókos. Az igazi baj abból adódik, ha a politikusok járványügyi tanácsokat kezdenek el adni

– fogalmazott.

További részletek a miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli interjúban elhangzottakról az indexen olvashatók.

További friss hírek