Országos főállatorvos: az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

Kép: twenty20.com

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a COVID-19 terjedésében – közölte az országos főállatorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő – írja a storeinsider.hu.

Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében. A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása – tette hozzá.

A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.

agrotrend.hu / storeinsider.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Országos főállatorvos: az élelmiszerek nem terjesztik a vírust

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a COVID-19 terjedésében - közölte az országos főállatorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájék...