Örülhetnek az őstermelők, változnak az adószabályok

Illusztrációs kép: envato.com/Halasinfo

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, kedvezőbben adózhatnak, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása – számolt be róla a napi.hu.

Miközben a KATA a tervek szerint úgy alakul át, hogy sokaknak az eddigieknél már sokkal kevésbé lesz vonzó adózási forma – egy KATA-s piaci szereplő jövő évtől egy partnercégtől éves szinten legfeljebb 3 millió forintos árbevételig fogadhat be számlát az eddigiek szerint, efölött már 40 százalék adót kell fizetnie a számlát kiegyenlítő cégnek, kacsolt vállalkozásnál pedig már az első forinttól – előreláthatóan csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok adminisztrációs terhei, de még az adóterheik is.

Az erről szóló törvénytervezet értelmében – amelyet őszi ülésszakán tárgyalhat az Országgyűlés – három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A módosítások hatására az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja az őstermelői tevékenységet az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig. Az őstermelő magasabb bevételi határig választhatja az átalányadózást: ez a jelenlegi 8 millió forintról az éves minimálbér 10-szeresére nő, ami az idei minimálbért alapul véve 19,3 millió forint.

Az új működési forma az őstermelő családi gazdasága a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Ebben a formában átalányadózást legfeljebb addig választhatnak, amíg a bevétel el nem éri a minimálbér negyvenszeresét, 2020-as adatokkal számolva ez 77,28 millió forint. A bevételi határokat a mindenkori minimálbérhez kötötték, mivel így nem kell évente új szabályozást alkalmazni.

A családi mezőgazdasági társaság minősítés a hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé és ezzel megteremtik az alapját az agrár-generációváltás és a versenyképes növekedés ösztönzésének.

forrás: napi.hu

További friss hírek

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Rendben Olvasson tovább

Adatvédelem és a sütik irányelve

Örülhetnek az őstermelők, változnak az adószabályok

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, kedvezőbben adózhatnak, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generáció...