Összeölelkező gyermekek csontvázára bukkantak Tázláron

Fotó: HIROS.HU

Gyilkosság áldozatai lehetnek azok a gyerekek, akiknek csontjaira Tázlár határában bukkantak rá régészek – számolt be róla a HIROS.HU.

A tatárjárás-kori pusztítás az egykori falut sem kímélte, a mongolok mindenkit legyilkoltak, akik útjukat állták. Ennek bizonyítékaira leltek rá a szakemberek. Nyílhegy végezhetett azzal a gyermekkel, akinek maradványait egy másik kortársával összeölelkezve találták meg régészek. Tázlár-Templomhegyen végeznek ásatásokat a szakemberek, akik közel másfél évezredet felkaroló leletanyagra bukkantak. Köztük egy brutális tatárjáráskori eseményre, melynek áldozatait a faluval együtt leradírozták a térképről a mongolok.

– Tázláron megpróbáltak védekezni, akárcsak a környékbeli települések többségén. Ezért egy védműrendszert hoztak létre: hármas árokrendszerrel övezték a templomukat, és ezt próbálták védeni – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gallina Zsolt, az ásatás vezetője. Mint elmondta, Tázlár azért emelhető ki, mert ez volt az egyik legnagyobb az eddig ismert falusi tatárjárás elleni védekező helyek közül.

A teljes cikk és a helyszínen készüld videó megtekinthető a HIROS.HU oldalon.

Fotók: HIROS.HU

További friss hírek